Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Varkensboer wacht op narcosebox voor biggen

  •  
01-07-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
biggen.jpg
Varkenshouders staan op het punt te beginnen met het onder verdoving castreren van varkens. Tijdens de narcose worden meteen andere ingrepen gedaan, als het oormerken en afknippen van de biggenstaartjes.
Volgens boerenorganisatie LTO wordt de laatste hand gelegd aan de verdovingsboxen. De 3500 varkenshouders moeten ook nog op cursus. Omdat de vakantieperiode inmiddels is aangebroken, kan Annechien ten Have, voorzitter LTO varkenshouderij daardoor niet exact zeggen wanneer de sector de overstap maakt. ,,Maar wij gaan ervoor zorgen dat alle varkenshouders in Nederland verdoofd gaan castreren. En zo snel mogelijk.''
Mannelijke biggen worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees bij bereiding een vieze lucht afgeeft. Staarten en hoektanden worden afgeknipt om uit te sluiten dat de dieren elkaar kunnen verwonden. Tot nu toe werd er onverdoofd gecastreerd, maar de weerstand hiertegen nam de afgelopen jaren flink toe. De Tweede Kamer wil ervan af en ook boeren willen al langer af van deze onaangename klus. De supermarkten kondigden eerder aan dat ze vanaf 1 januari 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen zullen verkopen.
Wakker Dier is tevreden dat de roep om verdoofd castreren een kettingreactie in gang heeft gezet. ,,We zijn blij dat de sector de mogelijkheid aangrijpt om nog een aantal pijnlijke ingrepen te verzachten. Het rücksichtlos knippen en snijden in biggen is echt niet meer van deze tijd.''
Net als de Dierenbescherming hoopt Wakker Dier dat de ingrepen snel worden afgeschaft. ,,Met meer ruimte, buitenlucht en afleiding voor de dieren zijn al deze ingrepen overbodig'', aldus Wakker Dier. De Dierenbescherming wijst erop dat bij milieukeur aangesloten varkensboeren niet casteren en er toch in slagen vies ruikend vlees op te sporen bij geslachte varkens.
Overigens worden niet alleen dieren die bestemd zijn voor de Nederlandse markt, maar ook de ruim 4 miljoen exportbiggen voortaan verdoofd gecastreerd, aldus LTO.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.