Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Varkensakkoord' leidt tot milieuschade en dierenleed

  •  
02-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_106990.jpg
Gisteren hebben het rijk, provincies, gemeenten, LTO en ZLTO een akkoord bereikt over verdere uitbreidingen van de varkensstapel in Nederland. Dit onder grote druk van met name de Tweede Kamer fracties CDA, VVD en LPF. Pikant detail is dat de keuze van
deze drie fracties wordt bepaald door kamerleden die zelf zakelijke belangen hebben in de bio-industrie. Milieu en dierenwelzijn delven daardoor het onderspit.
De Tweede Kamer fracties dreigden de handel in dierenrechten vrij te geven. Hiermee zou de wettelijke rem op de verdere uitbreiding van de varkensstapel komen te vervallen. Provinciale bestuurders uit Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht drongen unaniem aan op het handhaven van de huidige wetgeving. Zij vrezen voor een grote uitbreiding van de intensieve veehouderij in hun provincie. Ook het kabinet was ongelukkig met de plannen van de kamerfracties. Door het gisteren gesloten akkoord zullen de fracties vandaag voor uitstel van de plannen tot 2008 stemmen.
In ruil hiervoor wordt het ammoniakbeleid versoepeld. Dit betekent meer vervuiling van kwetsbare natuurgebieden en meer stankoverlast voor burgers. Bovendien wordt hiermee de weg vrijgemaakt voor een nog sterkere toename van het aantal dieren in de nabije toekomst.
De eenzijdige bevoordeling van de bio-industrie komt voort uit
belangenverstrengeling van enkele kamerleden met de bio-industrie. De belangrijkste zijn: Annie Schreijer-Pierink (CDA), voorzitter van de vaste kamercommissie voor Landbouw en varkenshouder te Hengevelde; Henk Jan Ormel (CDA), veearts, Ger Koopmans (CDA), langdurig bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond); Gert-Jan Oplaat (VVD), pluimveehouder te Markelo en Wien van den Brink (LPF), varkenshouder te Putten. Deze kamerleden hebben allen persoonlijk belang bij instandhouding en uitbreiding van de bio-industrie. Door het stelsel van fractiediscipline binnen CDA, VVD en LPF kunnen deze kamerleden rekenen op steun van een comfortabele meerderheid van 80 kamerzetels. Het bedrijfsbelang van de bio-industrie wordt hierdoor in de Tweede Kamer oververtegenwoordigd. Nederland telt namelijk slechts elfduizend varkensboeren, wiens stemmen feitelijk gelijk staan aan 0,17 kamerzetel!
De bio-industrie draagt in Nederland bij aan ernstige vervuiling van bodem, water en lucht. Inkrimping van het aantal dieren is
onvermijdelijk om de kwaliteit van het milieu te herstellen en
dierwelzijn te kunnen garanderen. Milieudefensie roept de kamerfracties van CDA, VVD en LPF op hun particuliere oogkleppen af te zetten. Het wordt tijd om het algemeen belang in beeld te krijgen.
Voor meer informatie: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor