Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Varkens willen modder

  •  
03-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1446 keer bekeken
  •  
Varkens hebben modder nodig. Dat weet iedereen eigenlijk wel, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen door Wageningen Universiteit. Twaalf miljoen Nederlandse varkens moeten het echter zonder modderpoel doen. Wakker Dier eist modder voor alle varkens.
Een modderbad is van wezenlijk belang voor het welzijn van varkens. Dat vermoedde dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier [http://www.wakkerdier.nl/] al wel, maar ze kunnen het nu ook wetenschappelijk staven met een rapport dat in hun opdracht is geschreven door de Wageningse Universiteit.
Zoelen – het nemen van een modderbad – is voor varkens net zo belangrijk als het kunnen nemen van een stofbad door kippen, iets wat door de overheid wordt erkend. Varkens hebben modder nodig voor de afkoeling, varkens kunnen namelijk niet zweten. Varkens zijn gerelateerd aan zwijnen, nijlpaarden en andere dieren die water nodig hebben om hun temperatuur te reguleren. Zeker zwangere zeugen en snelgroeiende vleesvarkens hebben het snel warm. In Denemarken zijn douches om die reden verplicht in varkenstallen; in Nederland niet.
Daarnaast biedt een modderbad bescherming tegen zonnebrand en rollen de varkens door de modder om vervelende beestjes van hun huid te verwijderen, de zogeheten ectoparasieten.
Gruwel
De realiteit voor 12 miljoen Nederlandse varkens is echter dat ze het moeten doen met staal en beton. Noodgedwongen wentelen ze zich regelmatig in hun eigen poep; een gruwel voor deze zindelijke dieren.
In Nederland kunnen uitsluitend biologische moedervarkens lekker zoelen. Wakker Dier wil dat daarin verandering komt. Modderbadderen moet als welzijnseis worden erkend door de overheid. Boeren die geen modderpoel kunnen aanleggen, zouden de stallen op z’n minst moeten voorzien van douches en stro. De consument kan helpen door uitsluitend biologisch varkensvlees te eten. De Wakkere Winkelaar kan daarbij helpen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.