Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Varkens met visolie

  •  
30-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_169647.jpg
Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om vakens zo te manipuleren dat er hoge gehaltes omega-3-vetzuren in het vlees zitten. Omega-3-vetzuren zitten normaal vooral in vette vissoorten en helpen (waarschijnlijk) het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
Nadat bekend werd dat omega-3-vetzuren gezond zijn, heeft men in de varkensfokkerij geprobeerd om meer van deze stof in het vlees te krijgen. Dat moest in eerste instante met visolie, maar dat smaakt niet met vlees en verandert ook de eigenschappen van het vlees. Via de methode die nu gebruikt is, is het aantal vetzuren gelijk gebleven. Een deel daarvan is echter vervangen door de omega-3-vetzuren.
Henk Haagsman, hoogleraar vleeswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, vraagt zich echter af of consumenten wel vlees van gemanipuleerde dieren willen eten. Ook moeten de effecten van het gemanipuleerde vlees worden bekeken. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend of de afbraakstoffen die vrij komen bij het consumeren van het vlees schadelijk zijn.
Bron: NRC Next

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor