Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Varkens in Nood vraagt automobilisten: let op dorstige dieren in snikhete veewagens

  •  
14-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Bij internationale veetransporten tijdens de hete zomermaanden komt het dierenwelzijn vrijwel altijd in het gedrang. Dieren raken oververhit en krijgen in strijd met de wet vaak geen water tijdens de lange tochten. Dat constateert Varkens in Nood keer op keer tijdens inspecties in binnen- en buitenland. Daarom vraagt de stichting automobilisten om, vooral op warme dagen, een oogje in het zeil te houden als ze een veewagen zien staan bij een tankstation of parkeerplaats. Men wordt verzocht om te kijken of de dieren geen tekenen vertonen van hittestress en of ze toegang hebben tot water. Is de buitentemperatuur hoger dan 35 graden Celsius, dan is het zaak om de politie in te schakelen, omdat de dieren dan niet mogen worden vervoerd.
Recente inspecties van Varkens in Nood wijzen uit dat misstanden tijdens zomertransporten nog altijd schering en inslag zijn. Zo hield een inspecteur onlangs een kalverentransport aan in de buurt van het Franse Perpignan. De dieren waren al 27 uur onderweg, hadden geen toegang tot water en waren volledig uitgedroogd. Toen de transporteur eindelijk de waterinstallatie inschakelde, dronken de dorstige kalveren de watertank binnen 35 minuten leeg. De aangrijpende beelden van deze en andere inspecties zijn hier te bekijken.
Ook op de Nederlandse wegen hebben dieren het vaak zwaar te verduren. Twee weken geleden bleek tijdens een inspectie van een varkenstransport dat ook hier de transporteur de waterinstallatie niet had ingeschakeld. De slachtvarkens, die te lijden hadden onder de hoge temperaturen, bevochten elkaar om te mogen drinken toen de installatie eenmaal werd aangezet. Volgens de Europese Transportverordening moeten varkens altijd toegang hebben tot water.
Naast het vaak voorkomende gebrek aan drinkwater zijn de hoog oplopende temperaturen in de zomer een groot probleem. De Europese regels wat betreft de maximumtemperaturen in veewagens zijn veel te ruim. In een wagen mag de temperatuur tussen de 5 en 30 graden zijn, met een speling van 5 graden. Veel dieren kunnen slecht tegen de hitte. Zo kunnen volwassen varkens slecht tegen temperaturen boven de 17 graden. In de zomer sterven dan ook aanzienlijk meer dieren tijdens transporten dan in andere jaargetijden.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (VWA) doet bar weinig om te voorkomen dat dieren in de zinderende hitte belanden. Controlerende dierenartsen van de VWA verstrekken tegen beter weten in exportvergunningen, zelfs als bekend is dat de temperatuur in het land van bestemming de 35 graden overstijgt. Volgens de VWA is het niet mogelijk om met die wetenschap een transport af te keuren dat hartje zomer richting landen als Italië, Spanje of Polen vertrekt.
Bron: Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor