Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vaquitadolfijn op rand van uitsterven

  •  
04-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vaquita6_Olson_NOAA.jpg

© Foto: Paula Olson, NOAA (CC)

De extreem zeldzame vaquitadolfijn ( Phocoena sinus ) staat op de rand van uitsterven. Een laatste telling in het noordelijke deel van de Golf van Californië leverde 97 exemplaren op, waardoor de populatie extreem kwetsbaar is. Visnetten zijn de voornaamste doodsoorzaak van ’s werelds kleinste walvisachtige, die die nauw verwant is aan ‘onze’ bruinvis ( Phocoena phocoena ). Mexico start nu, met hulp van de Verenigde Staten en het Wereld Natuur Fonds, een reddingsoperatie.

Standwantvisserij

In het noordelijk gelegen deel van de Golf van Californië wordt de zone waar vissen met staandwantvisserij ('gillnet fishing') is verboden uitgebreid. De vaquita zwemt dicht bij de kust, en komt vaak vast te zitten in de netten die bij deze vorm van visserij wordt gebruikt. Ook wordt de illegale visserij strenger in de gaten gehouden. De Mexicaanse kustwacht ontving eerder deze maand nieuwe patrouilleboten van Amerikaanse makelij.
Zie hier het voorgestelde ‘vaquita-reservaat’ in de Golf van Californië:
vaquitarange
Bron: United States Geographical Survey
Hoog bezoek
Dat de vaquita hoog op de beschermingsagenda staat, bleek wel uit het feit dat onder meer de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Amerikaanse ambassadeur in Mexico Anthony Wayne aanwezig waren bij de aftrap van het reddingsplan. In 1997 werden er nog 567 individuen gezien van het dier dat volgens het WNF in Mexico voor het land ‘dezelfde status heeft als dat pandabeer voor China’.
Bruinvissen onder druk
Wereldwijd hebben kleine walvisachtigen het moeilijk. Eerder dit jaar startte in China een actie om de Yangtzebruinvis ( Neophocaena phocaenoides asiaeorientalis ) te redden. Voor de kust van Nieuw-Zeeland nemen de aantallen van de Hectordolfijn (Cephalorhynchus hectori) steeds verder af. Ook de bij ons bekende bruinvissen staan onder druk. In de Baltische zee zwemmen nog maar 250 exemplaren rond , terwijl ook in de Noordzee de soort op zich laat wachten .
Bekijk hieronder een korte video over de vaquita:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.