Vroege Vogels

Vaquitadolfijn dreigt uit te sterven

  •    •  
17-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
unspecified.jpeg

© ©WWF/Omar Vidal

Het Wereld Natuur Fonds luidt de noodklok na de bekendmaking van alarmerende cijfers over de laatste vaquita. Het aantal exemplaren van 's werelds kleinste en zeldzaamste zeezoogdier is in ruim een jaar tijd bijna gehalveerd tot zo'n zestig dieren, waardoor de soort op korte termijn dreigt uit te sterven. In 2014 werden nog 97 vaquita's geteld. De vaquita komt alleen nog voor in de Golf van Californië, voor de kust van Mexico.
Illegaal gebruik van drijfnetten vormt de grootste bedreiging voor de vaquita, die ook Californische bruinvis wordt genoemd. De dieren raken erin verstrikt en verdrinken. De Mexicaanse overheid heeft deze foute netten vorig jaar verboden in het leefgebied van de vaquita. Daarnaast kregen lokale vissers, mede dankzij hulp van WNF-donateurs, visnetten waar de dolfijnsoort uit kan ontsnappen. Maar hoewel vissers die vaquitavriendelijke in de praktijk gebruiken blijft de sterfte van vaquita verontrustend hoog.
Illegale drijfnetten
Dit komt vooral door de enorme toename van stroperij op de totoaba, een vissoort die ook ernstig is bedreigd. De zwemblaas van de totoaba wordt beschouwd als een delicatesse in met name China en is duizenden euro's waard. Bij de stroperij gebruiken criminele bendes de illegale drijfnetten die ook een groot gevaar vormen voor de vaquita. Daarnaast blijkt ook dat diverse vissers de drijfnetten nog steeds gebruiken bij reguliere visserij.
WNF roept op tot een totaalverbod op visserij in het leefgebied van de vaquita als laatste redmiddel om de soort te redden. Lokale vissers moeten voor hun verlies aan inkomsten worden gecompenseerd door de overheid. Daarnaast dienen de Mexicaanse, Amerikaanse en China overheden beter samen te werken om de stroperij en smokkel van de totoaba te bestrijden. De smokkelroutes die criminele bendes gebruiken lopen via de Verenigde Staten naar China.
Laatste redmiddel"Ondanks alle maatregelen om de vaquita te beschermen dreigen we de strijd te verliezen", aldus Omar Vidal, directeur van WNF Mexico. "We kunnen de vaquita nog steeds redden. Maar dan is een volledige ban op visserij in het gebied van de vaquita bittere noodzaak. Dit is onze enige kans om deze prachtige dieren van de ondergang te behoeden. Het is een illusie te denken dat andere maatregelen werken."
Bron: WNF

Meer over:

vaquitadolfijn
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.