Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vanuatu klaagt oliebedrijven aan voor klimaat

22 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Vanuatu strand

© het strand van Vanuatu, foto: Pixabay

Vanuatu overweegt grote oliebedrijven en geïndustrialiseerde landen aan te klagen vanwege hun rol in klimaatverandering. De tropische eilandengroep, ten oosten van Australië, krijgt door haar lage ligging snel te maken met overstromingen en orkanen als gevolg van het veranderende klimaat.

Frontlinie

De ongeveer tachtig eilanden waaruit Vanuatu bestaat met zo'n 280.000 inwoners worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van de zeespiegelstijging en van toenemende stormen. “Vanuatu staat aan de frontlinie van klimaatverandering, maar heeft zelf het minst kunnen profiteren van het opstoken van de fossiele brandstoffen die ervoor verantwoordelijk zijn”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ralph Regenvanu van het land in de Stille Oceaan.
“Wij bekijken alle juridische opties om de kosten van klimaatverandering neer te laten komen bij de energiebedrijven, financiële instellingen en overheden die willens en wetens dit existentiële gevaar voor mijn land hebben veroorzaakt” Samoa, een eilandengroep die zich in hetzelfde schuitje bevindt, riep bij dezelfde klimaatconferentie de Verenigde Staten en Australië op om actie te ondernemen.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.