Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van minikomkommer tot 'vitapép'

  •  
12-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_137786.jpg
De tijd dat de bestelling 'een kilo tomaten' geen discussie met de groenteboer opleverde, is al lang voorbij. Naast de 'gewone' tomaten prijken tros-, cherry- en romatomaten in het groenterek. Voor tuinders en groentetelers bleek dat pas het begin. Met nieuwe vindingen en producten maken ze het de moderne consument met weinig tijd steeds makkelijker zijn dagelijkse portie groente en fruit te verorberen.
De tommies, de vitapép, de gruitbox en de salanova multi-blad: ze zijn samen met zestien andere nieuwigheden dé trendy groente- en fruitproducten anno 2005. Op AGF Totaal, de vakbeurs voor iedereen die iets te maken heeft met de productie van aardappelen, groenten en fruit, etaleert de sector in Ahoy' in Rotterdam de nieuwe trends.
Gemak dient de mens, lijkt daarbij het motto. Wie bijvoorbeeld geen zin meer heeft de komkommer te snijden, is beter af met de 'coctailkomkommer'. De groente, die ongeveer zo groot is als een vinger, is makkelijk mee te nemen en in twee happen op te eten.
Veel trendy AGF-producten zijn ook vooral bedoeld om mensen weer hun tanden te laten zetten in de vitamines. De oranje, zoete minipaprika vitapép en de 'eenhapstomaatjes' tommies springen handig in op de campagnes om Nederland aan het gezond snoepen te krijgen. De gruitbox - een lunchtrommel met ronde bolling zodat een appel zonder butsen mee kan - moet de schoolgaande kinderen aan het fruit krijgen.
Telersbedrijf Rijk Zwaan wil de sla-eters vooral meer in één bieden. Zijn nieuwe krop sla, de salanova multi-blad, telt zoals de naam al een beetje verraadt twee tot vier keer meer bladeren dan zijn 'gewone' broertje. Wanneer de stronk in een keer van de krop gesneden wordt, vallen de blaadjes wel gebruiksklaar uiteen.
Maar op de internationale vakbeurs, die iedere twee jaar gehouden wordt, is het niet alleen gemakkelijk en snel dat de klok slaat. Verscheidene telers en handelaren mikken juist op de wat kieskeuriger consument die alles kraakvers wil hebben. Onder het mom 'De lekkerste tomaatjes pluk je zelf' is de pick-a-tom bedacht, een tomatenplantje waar ongeveer veertig cherrytomaatjes aan groeien. Ook in de 'home-grow-salad-bar' laat Nederlanders de verse sla zelf letterlijk van de vensterbank plukken.
Twintig groente- en fruittrends, die meedingen naar de AGF Trend Award 2005, zijn voor de sector tot en met woensdag te bewonderen in de Trend Gallery op de vakbeurs. De tijd zal leren of die hits van de dag een eendagsvlieg blijken of een vaste plek naast de gewone tomaat en komkommer weten te veroveren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.