Vroege Vogels

Vangsten Pallas’ eekhoorn lopen voorspoedig_06_12_2012

  •    •  
06-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264px-A_Sciuridae_in_Taipei_2.jpg
Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Deze vangactie verloopt zeer voorspoedig, want inmiddels zijn al 215 dieren weggevangen en naar het opvangcentrum overgebracht. Afgelopen zomer heeft de vangactie op een laag pitje gestaan, maar inmiddels wordt er weer volop gevangen.

Een eekhoorn met problemen

De Pallas’ eekhoorn komt oorspronkelijk uit China en heeft zich in de omgeving van Weert gevestigd nadat in 1998 een aantal dieren van een dierenhandelaar was ontsnapt. In toenemende mate zorgden deze eekhoorns voor overlast. Op de eerste plaats verdringen ze de inheemse rode eekhoorn. Er bereikten ons verschillende verhalen dat bewoners op een gegeven moment naast de inheemse eekhoorns een vreemde eekhoorn zagen. In de loop van enkele jaren sloeg dat beeld geheel om. Er werden alleen nog maar Pallas’ eekhoorns gezien. Daarnaast meldden huizenbezitters dat de Pallas’ eekhoorn in een aantal gevallen schade veroorzaakten. Schades die gemeld zijn: doorknagen van kunststof water- en elektriciteitsleidingen, gaten in plafondplaten, dak- en panlatten, en ontbasten van met name walnootbomen waardoor die deels afsterven.
 
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.