Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van Dam verbiedt invoeren jachttrofeeën

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding_2016-02-04_om_09.36.27.png
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) verbiedt de invoer van jachttrofeeën als de kop, slagtanden of huid van de ijsbeer, leeuw of nijlpaard. Jagers kunnen nog steeds naar verre landen om daar olifanten en leeuwen te schieten, maar Van Dam geeft geen toestemming meer om jachttrofeeën in te voeren.
Voor in totaal tweehonderd diersoorten wordt geen invoervergunning meer gegeven. Het gaat daarbij onder meer om trofeeën van ijsbeer, witte neushoorn, jachtluipaard, nijlpaard, leeuw en olifant, meldt de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer.
Veel ophef
,,Het schieten van beschermde dieren voor gebruik als jachttrofee stuit mij tegen de borst’’, aldus Van Dam die hoopt dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld volgen. In de zomer van 2015 ontstond veel ophef toen een Amerikaanse tandarts de zeer populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. De jachtpapieren van de man ?bleken? in orde.
Handel
Van 2012 tot 2015 kwamen er 27 invoeraanvragen voor jachttrofeeën van leeuwen, beren, olifanten, panters, diverse soorten bokken en apen, wolven, lynxen en andere katachtigen. Er zijn 17 verzoeken afgewezen, aldus Van Dam.
Over de handel in beschermde dier- en plantensoorten hebben 182 landen afspraken gemaakt. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Nederland gaat nu met een uitgebreidere lijst met dieren werken waarvoor geen invoervergunning meer wordt afgegeven.
Bekijk de uitzending van ZEMBLA over bloedsafari's in Afrika .
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.