Vroege Vogels

Vandaag uitslag grieptest van knobbelzwanen

  •  
17-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_166003.jpg
Vandaag wordt de uitslag verwacht van het onderzoek naar de doodsoorzaak van twee knobbelzwanen die deze week werden aangetroffen bij Lelystad en Kampen. Onderzocht wordt of de dieren het slachtoffer zijn geworden van het vogelgriepvirus H5N1. Dat zou betekenen dat Nederland voor het eerst in aanraking komt met de gevaarlijke H5N1-variant, die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.
Inmiddels worden ook twee dode knobbelzwanen uit Deventer onderzocht. De dieren zijn gisteren op last van de Algemene Inspectiedienst overgebracht naar het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) in Lelystad. De eventuele aanwezigheid van het virus niet moeilijk vast te stellen, aldus wetenschappers van de Erasmus Universiteit.
Minister Veerman van landbouw heeft gisteren een verbod ingesteld op het houden van duivenwedstrijden. Ook markten en tentoonstellingen met duiven zijn taboe. Het verbod gaat maandag in, net als de ophokplicht die Veerman eerder afkondigde. De maatregel geldt voor pluimvee op boerenbedrijven, maar ook voor hobbyvogels en vogels in dierentuinen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.