Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vandaag: 45 jaar Earth Day

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EarthDay-Image.jpg
Vandaag wordt Earth Day gevierd, een dag die in het leven is geroepen om meer steun te krijgen voor het behoud en bescherming van onze natuurlijke leefomgeving. Sinds de eerste Earth Day in 1970 staan steeds meer landen stil bij de kwetsbaarheid van onze planeet. In meer dan 192 landen zijn er activiteiten rond Earth Day.
Hippies
Tijdens de piek van de hippiecultuur in 1969, stelde vredesactivist John Mcconnell tijdens een conferentie van UNESCO voor om een speciale dag te reserveren om de aarde te ‘vieren’. Hij koos voor 21 maart 1970 als eerste wereldwijde Earth Day, niet toevallig ook de eerste officiële dag van de lente op het noordelijk halfrond. Na succesvol lobbyen bij de Verenigde Naties werd de datum uiteindelijk vastgesteld op 22 april.
Seculier
De Earth Day-beweging bestond in de eerste decennia vooral in de Verenigde Staten, maar sinds 1990 is het Earth Day-netwerk wereldwijd actief. Omdat de focus ligt op problemen met milieu, klimaat en natuur, is iedereen welkom om mee te doen, ongeacht afkomst, religie en leeftijd. Het wordt gekscherend ook wel de ‘grootste seculiere feestdag’ ter wereld genoemd.
Klimaatverandering
Hoewel het stilstaan bij de kwetsbaarheid van de aarde an sich een mooi gebaar is, zijn er ook punten die Earth Day (en de mensen die er achter zitten) graag op de kaart willen zetten. Vooral zaken die te maken hebben met klimaatverandering, zoals het uitsterven van soorten, mensen die ontheemd raken door het stijgen van de zeespiegel en de uitstoot van koolstof.
Kijk op de website van Earth Day om te kijken wat jij kan doen om je omgeving duurzamer en beter te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.