Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vanaf half mei overlast eikenprocessierups

14 apr 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eiekenprocessierups_02.jpg
Rond half mei kunnen mensen en huisdieren de eerste overlast van de eikenprocessierups gaan ondervinden. Deze maand zijn de rupsen uit de eitjes gekomen. De loslatende brandhaartjes van de rupsen kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koorts en longontsteking.
Eerste rupsen
Rond 12 mei in het zuiden zullen de eerste rupsen met brandharen verschijnen en in het noorden rond 21 mei. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Natuurbericht.nl. De verwachting is dat de eerste nesten in het zuiden in de laatste week van mei zichtbaar zullen zijn op de eikenbomen. In het noorden verwachten we de eerste nesten begin juni.
Zachte winter
De uitzonderlijk zachte winter gevolgd door de koude weersomstandigheden in maart hebben volgens het Kenniscentrum geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. Eikenprocessierupsen kunnen goed tegen vorst.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar