Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vanaf 2024 zijn er dertig diersoorten die je als huisdier mag houden

  •  
06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6222 keer bekeken
  •  
rodent-g979a6f45b_1920

Chinchilla's mag je vanaf 2024 niet meer als huisdier hebben

© Andreas Lischka via Pixabay

Vanaf 2024 mag je alleen nog een dier als huisdier houden als die op de lijst staat die de overheid heeft opgesteld, maakt minister Henk Staghouwer (Landbouw) bekend. Het zijn dertig diersoorten, waaronder honden, katten, maar bijvoorbeeld ook alpaca's en lama's.

Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils, maar enkele nu nog gangbare huisdieren ontbreken. Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels en Chinese waterreeën mogen wel. Ook heel "gewone" huisdieren als honden, katten, cavia's, fretten en konijnen hebben de lijst gehaald.

Speciale verzorging

Onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld welke dieren geschikt zijn om te houden. Van de ruim driehonderd onderzochte soorten zijn er dertig geschikt geacht.

Soorten die niet meer mogen, hebben vaak speciale verzorging of verblijven nodig. Zo kunnen bepaalde hamsters overgaan tot het opeten van hun jongen als zij niet de ruimte hebben om nesten en gangen te graven. Andere dieren, zoals het stokstaartje, zijn gewend aan een ander klimaat en gedijen slecht in Nederland. Weer andere soorten kunnen mensen aanvallen. De serval, een middelgrote kat met scherpe klauwen en snijtanden, is daar een van. Ook een egel mag je niet als huisdier houden.

Dierentuinen en wildopvangcentra

Wie vóór 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag het huisdier houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen de niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken. Voor dierentuinen en wildopvangcentra geldt overigens een uitzondering. Staghouwer zegt dat er geen nieuwe uitzonderingen bijkomen.

Bron: ANP

Meer over:

wild dier, huisdier,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar