Vroege Vogels

Van zomertortel tot grijze zeehond | Nu in de Natuur

  •    •  
22-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
Insta_zomertortel
Hoewel de meeste duiven lekker in Nederland blijven tijdens de winter, trekt de kleine zomertortel richting Afrika. Je kan ze nu zien overvliegen! Voor de grijze zeehond is juist de paartijd aangebroken. De hele zomer hebben de vrouwtjes zich hier op kunnen voorbereiden en een dikke speklaag aangelegd. Verder kruipen de kruisspinnen door je tuin, burlen de edelherten en veranderen de eiken van kleur.

Vandaag, woensdag 22 september 2021, start de astronomische herfst! Op de eerste dag van de herfst staat de zon precies zo dat overal de dag en nacht even lang duren (dit geldt ook voor de eerste dag van de lente).
Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Vertrekkende zomertortel

De zomertortels verlaten ons land, ze trekken via Frankrijk en het Iberisch schiereiland richting Mauritanië en Mali. Niet alle duivensoorten zijn trekvogels, de meesten blijven gewoon in Nederland. De zomertortel is om nog een reden uniek: het is de kleinste duif van ons land.

Luister ook naar de reportage: Operatie Zomertortel

Heel veel kruisspinnen

Grote kans dat je in je tuin of op je balkon nu een kruisspin aantreft. Deze spin is makkelijk te herkennen aan het witte kruis op het achterlijf. Hoe dit kruis ontstaat: spinnen zijn vaak niet bruin, zoals velen denken, maar doorzichtig. De manier waarop ze afvalstoffen verwerken heeft invloed op de kleur die we zien. In het achterlijf zit een netwerk aan buizen, waarvan sommige wit kleuren – in de vorm van een kruis.

De kruispin stond ook dit jaar weer op nummer 1 bij de Nationale Spinnentelling!

Burlend edelhert

Het is bronsttijd voor het edelhert, dus zijn de mannetjes bezig met het vormen van harems. Hoe sterker de man, hoe groter zijn harem. Dit krijgt hij voor elkaar door te burlen. De vrouwtjes die willen paren hebben een unieke geur, waardoor de man wordt aangetrokken. Volgend voorjaar worden de kalfjes geboren.

Luister ook naar de nieuwste podcast: Macho-mannen burlen, maar vrouwen zijn de baas

Amerikaanse eik

De eik – een algemene loofboomsoort in ons land. Eiken worden ook wel ‘de koning van het woud’ genoemd. Als de boom volwassen is, kan hij eeuwenoud worden. De boom is te herkennen aan de vorm van het blad en de eikels. En de eikels vallen nu van de bomen. 

Grijze zeehond paart nu

Voor de grijze zeehond begint de voortplantingstijd nu. Dat is anders dan bij de gewone zeehond, daarvan is de voortplantingstijd nét voorbij. De grijze zeehondvrouwtjes zijn er helemaal klaar voor: ze wegen zo’n 200 kilogram en hebben een dikke speklaag. Als de zeehondenpups geboren worden hebben ze een warme vacht. Zwemmen is niet direct nodig, de eerste weken blijven ze op land.

Volg Vroege Vogels ook via Instagram
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.