Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van zeevonk tot visdief | Nu in de natuur

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
533 keer bekeken
  •  
INsta
Het is lekker nazomers weer en misschien kan je nog net wat zeevonk in de zee zien deze week. De visdiefjes en boerenzwaluwen staan op het punt om naar het zuiden te vertrekken en vliegen in groepen voorbij. En vergeet niet als je de natuur in gaat dan op teken te checken! Ook in deze tijd zijn deze diertjes actief op zoek naar bloed.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Biddende visdief

Z’n naam zegt het al, deze vogel is gek op vis. Hij bidt en duikt zo het water in, om vervolgens met een visje naar boven te komen. De jongen van de visdief zijn al uitgevlogen en vanaf nu moeten ze écht goed kunnen vliegen. De visdief trekt naar het zuiden, dus kun je ze de komende tijd in groepen zien vliegen.

Blauwe zeevonk

Deze lichtgevende blauwe gloed in het water wordt zeevonk genoemd en zie je vooral na een serie vroege warme zomerdagen.  Voor dit magische licht zijn algen verantwoordelijk die door bewegend water chemisch reageren. Vandaar dat je zeevonk vaak in de branding ziet, hier beweegt het water veel en is het relatief warm.

Vogels in de regen

De herfst komt en in Nederland regent het dan vaak. Kleine zangvogels gaan schuilen en ook roofvogels zijn geen fan: ze wachten op een paaltje tot het is opgehouden. Vliegen kunnen ze overigens nog gewoon: de waterdruppels glijden gelijk van de veren af. Vogels die al veel in het water zijn, zoals eenden bijvoorbeeld maakt het minder uit: die gaan gewoon door met wat ze aan het doen zijn.

Controleer op teken

Hij lijkt op een klein spinnetje – de teek. Hij heeft bloed nodig, en daarom wacht hij op grassprieten of blaadjes op een geschikte ‘gastheer’: een knaagdier, vogel of mens.Ze zuigen zich vol met bloed en laten zich na uren of soms zelfs dagen vallen.De teek komt steeds vaker voor in Nederland en draagt steeds vaker de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Controleren dus, na een dagje in de natuur.

Boerenzwaluw gaat vertrekken

Dit kleine blauwrode vogeltje vliegt zo’n 8000 kilometer naar West- en Centraal-Afrika. Dit doen ze in grote groepen, soms wel honderden tegelijk. Het zal dan een paar maanden een stuk stiller zijn op het platteland, tot ze weer terugkomen volgend jaar maart.

Volg Vroege Vogels ook via Instagram
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.