Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van vroege vogelaar tot volleerde vogelfanaat

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2183 keer bekeken
  •  
jonge vogelaar

© Merlijn Schneiders

Zodra de jonge, enthousiaste natuurfanaat Tom Schollaart (9) een reiger zag, wist hij het meteen: vogelen werd zijn nieuwe passie en zo rolde hij in het zogenaamde ‘vogelkijkgebeuren’. Al vanaf jongs af aan gaat hij graag op pad om zoveel mogelijk dieren en planten te ontdekken. Jesse Zwart (33) kreeg ooit op zijn vijfde zijn eerste verrekijker en kon sindsdien de vogelwereld niet meer loslaten. Hij is inmiddels volleerd vogelaar en herkent zichzelf in het verhaal van Tom.

Rust in de natuur

Tom gaat het liefst naar het bos. Wanneer hij niks hoort, behalve het geruis van de bomen en de vogels, voelt hij zich het meest thuis in en verbonden met de natuur. “Naast natuur hou ik ook van gamen, maar natuur vind ik toch echt belangrijker.”. Dieren en planten ziet hij als belangrijk onderdeel van ons bestaan en als hetgeen wat ervoor zorgt dat wij als mens kunnen leven. Tom vindt daarom zijn rust in de natuur. Hij weet nu al bijna zeker dat hij later bioloog wil worden.

Op pad

Jesse vogelt inmiddels al meer dan 25 jaar en heeft er naast zijn hobby ook zijn beroep van gemaakt. Hij vindt het naast het vogelen zelf leuk en belangrijk om zijn kennis te delen met anderen. Daarom schreef hij zijn vogelboek Een vliegende start voor iedereen die wil beginnen met vogels kijken en neemt hij als professionele vogelgids anderen mee op pad om hen kennis te laten maken met de wondere wereld van de vogels. Tom heeft nog geen hele bijzondere vogels gezien. Hij is niet gericht op zoek naar specifieke soorten, maar ‘hij ziet wel wat hij tegenkomt’, zegt hij. Jesse en Tom gaan samen op pad bij de Starrevaart bij Leidschendam gewapend met verrekijker, vogelboek en fotocamera om zoveel mogelijk vogels te scoren.

Score van de dag

Tom omschrijft eenden als favoriete vogelsoort: "Het zijn echt wel mijn vrienden.". Tijdens de zoektocht komen Jesse en Tom in de ‘eendenhemel’ terecht: van wilde eenden tot smienten tot slobeenden tot tafeleenden tot bergeenden tot brilduikers. Daarnaast komen ze ook nog eens kievieten, kokmeeuwen en - als kers op de taart – een reiger tegen. Jesse vertelt Tom over de kenmerken, verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, manieren van eten en het broeden. Tom observeert wat hij ziet en stelt zijn vragen aan Jesse. Door het opgeslokt raken in de vogelwereld zouden ze bijna vergeten dat het best koud wordt in zo’n vogelkijkhut.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.