Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van Vollenhoven: Natuurbeleid moet duidelijk

16 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pieter_van_vollenhoven_04.jpg
Het natuurbeleid in Nederland moet duidelijker en de financiering ervan moet overzichtelijker. Dan kun je de samenleving er daadwerkelijk bij betrekken en laten bijdragen. Dat stelt prof.mr. Pieter van Vollenhoven in een advies aan de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam.
Volgens Van Vollenhoven moet natuur ,,een onlosmakelijk onderdeel worden van de leefomgeving van mensen''.
Eenvoudige indeling
Van Vollenhoven was om advies gevraagd door Van Dams voorganger, Sharon Dijksma. Hij vergeleek, als voorzitter van een commissie, het natuurbeleid met het reilen en zeilen in de monumentenwereld. De commissie adviseert om dezelfde eenvoudige indeling voor natuur te hanteren als in de monumentenwereld: rijksnatuurmonumenten, provinciale natuurmonumenten en gemeentelijke natuurmonumenten. Dat maakt meteen duidelijk wie de eindverantwoordelijke is en wie aangesproken kan worden op het resultaat.
Nieuw concept
Ook moet er een nieuw concept komen voor Nationale Parken, vindt de commissie. De parken moeten behoud en ontwikkeling van natuur combineren met kansen om geld te verdienen. Die gebieden moeten een fonds krijgen, waarin geld zit van rijk, provincie en gemeenten, samen met geld uit de samenleving.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar