Van Vollenhoven geeft visie op natuurbeleid
• 17-04-2014
• leestijd 2 minuten
Pieter van Vollenhoven komt donderdag met zijn visie op het natuurbeleid. Hij ordent het Nederlandse groen en neemt afscheid van de subsidies. Sharon Dijksma, de staatssecretaris van economische zaken gaf hem opdracht te onderzoeken of het natuurbeleid kan leren van het monumentenbeleid.
Einde aan de wirwar
Het plan van Van Vollenhoven kent twee pijlers: allereerst moet er wat hem betreft een einde komen aan de wirwar van kleine, middelgrote en grote reservaten en natuurgebieden die allemaal andere statussen, subsidies en beheersplannen hebben. Niemand weet nog wat natuur is. Dat zicht is er niet beter op geworden nu Dijksma in haar Natuurvisie schrijft dat zelfs de moestuin natuur kan zijn.
Van Vollenhoven stelt daarom voor om net als in de monumentenzorg de natuur in drie categorieën onder te verdelen. Voortaan moeten we spreken van rijksnatuurmonumenten, provinciale natuurmonumenten en gemeentelijke natuurmonumenten. "Zoals iedereen het vanzelfsprekend vindt dat het Rijk garant moet staan voor het Paleis op de Dam, zo moet ook het behoud van natuurgebieden als het Fochteloërveen of de Biesbosch ons allemaal ter harte gaan."
Leningen met lage rente
Nog vooruitstrevender is Van Vollenhovens voorstel voor een andere wijze van financieren. Wat hem betreft moet er meer particulier geld voor natuur vrijkomen door met voordelige leningen te werken die worden verstrekt aan de eigenaren van natuur. Dat kunnen landgoedeigenaren zijn, maar ook collectieven van boeren of burgers.
Bij de instandhouding van stenen monumenten wordt zo al gewerkt. Uit dit zogeheten ‘revolverend’ fonds worden in plaats van subsidies, leningen verstrekt met een lage rente. Rente en aflossingen vloeien terug in het fonds en zijn weer beschikbaar voor nieuwe leningen. Zo houdt het 'ronddraaiende' fonds zichzelf in stand.
Duurzame oplossing
Een heldere indeling van de natuur en 'ronddraaiende fondsen' die goedkope leningen verstrekken, het moet de natuur vérder helpen, vindt Van Vollenhoven. Al blijft er rijkssubsidie nodig. Maar alleen voor de rijksnatuurmonumenten, als het aan hem ligt, en de vanzelfsprekendheid verdwijnt. Natuurorganisaties moeten in het vervolg in een aanbestedingsprocedure aantonen dat zij echt de goedkoopste zijn.
Lees het hele bericht op
Trouw.nl