Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van vliegtuigen tot ventilatie, wat leren we van vogels?

  •    •  
21-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1559 keer bekeken
  •  
ijsvogel

IJsvogel poetst zijn vleugels

© Kasteelheertje

Het verenkleed, de snavel of de bouwtechniek van nesten. Volgens Annemarit van Broekhoven zijn deze en nog vele andere eigenschappen van vogels, dingen waar wij van kunnen leren. Om haar verwondering te delen, heeft Annemarit hier een boek over geschreven; De bionische vogel (uitgeverij: KNNV).

Biomimicry

Het bestuderen en imiteren van strategieën in de natuur wordt biomimicry genoemd. Deze vorm van wetenschapskunst gebruikt de natuur als inspiratie om bepaalde problemen op te lossen. Een van de meest bekende voorbeelden hiervan zijn vliegtuigen. "Wanneer je uit het raampje naar de vleugels van een vliegtuig kijkt, zie je allerlei klepjes die omhoog en omlaaggaan. Dit is allemaal overgenomen doordat men onderzoek is gaan doen naar hoe vogels door de lucht vliegen," stelt Van Broekhoven. Lees hier meer over biomimicry.

Annemarit van Broekhoven

Eigenschappen

Volgens Van Broekhoven kunnen we dus van meerdere vogeleigenschappen iets leren. Een voorbeeld hiervan is de manier van voedselconsumptie. Vogels eten met de seizoenen mee, terwijl mensen blijven importeren om het hele jaar door bijv. frambozen te kunnen eten. "Je kan ook denken aan de schaal van de eieren van vogels. Deze is enorm sterk, isolerend, houdt bacteriën buiten en is biologisch afbreekbaar. De vogel maakt dit met zijn eigen lijf aan. Wij mensen produceren ook kalksteen. Kunnen wij hier niet bijvoorbeeld producten mee verpakken? of dit gebruiken in de bouw?" 

met_gespreide_vleugels_5d90935808c90_medium

Deze juveniele Sperwer was net in bad geweest en spreidde haar vleugels om te drogen, om daarna te beginnen aan een uitgebreide poetsbeurt

© Tomkruissink

Hoop

Van Broekhoven schrijft het boek voor mensen tussen de 12 en 120 jaar oud. Ze geeft aan iedereen hiermee te willen inspireren, maar vooral jongeren wat hoop bij te brengen. “Er worden in deze tijd zo veel problemen de kant van jongeren op gegooid; de opwarming van de aarde, vervuiling, Corona enzovoorts. Ik merk dat jongeren zich zorgen kunnen maken over de toekomst. Met dit boek wil ik ze anders laten kijken naar de problemen en aantonen dat er vele andere oplossingen kunnen zijn.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.