Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van tamme kastanjes tot spreeuwenzwerm | Nu in de natuur

  •  
03-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
574 keer bekeken
  •  
nuindenatuur

In rap tempo staan de bomen in herfstkleuren. Je kan nu op zoek gaan naar de tamme kastanjes in hun stekelige bolsters. Omdat het kouder wordt, stopt het gras met groeien en dat dus moeten de grote grazers op zoek naar ander eten. Je ziet ze nu ook knabbelen aan takken en wortels.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Kastanjes rapen

Het is nu dé tijd om kastanjes te rapen en te eten. De tamme kastanje weliswaar, de wilde kastanje is giftig. De tamme kastanje heeft een stekelige bolster en een afgeplatte kastanje. De bolster van de wilde kastanje is gladder en de kastanje is ronder. 

Sociale dieren

Dieren die elkaar helpen of beschermen: we zien het vaak gebeuren. Een nietsvermoedende kip wordt aangevallen door een havik. De andere boerderijdieren willen daar niets van weten en de geit weet de havik weg te jagen. Dan volgt de vraag: zijn dieren echt zo sociaal of doen ze dit toch uit eigen belang..? Wat denk jij?

Luister naar de Vroege Vogels en andere dieren podcast: sociale dieren zijn populair

Spreeuwenzwerm

De spreeuw- een deel van de broedvogels verlaat ons land, maar ze zullen niet héél ver weg trekken. Ze gaan naar België, Noord-Frankrijk of Zuid-Engeland. Spreeuwen uit noordelijke gebieden komen naar ons land om juist hier te overwinteren. Je vindt nu spreeuwen in grote en spectaculaire zwermen rondom hun slaapplaats. Soms wel met honderdduizenden tegelijk. 

Duikvlucht van een slechtvalk

De snelste vogel ter wereld – de slechtvalk. Duikvluchten van meer dan 300 kilometer per uur zijn geen uitzondering. De slechtvalk lijkt op de boomvalk, maar omdat de boomvalk in de winter wegtrekt, is de kans nu groot dat het bij twijfel een slechtvalk is. 

Runderen & paarden

Het duurt niet lang meer tot het gras stopt met groeien, vanwege de winter die eraan komt.  Als de bodem kouder dan vier graden is, groeit het gras niet meer. Grazers hebben daar last van, dus moeten ze op zoek naar ander eten. Runderen eten takken en kruiden, paarden gaan voor boombast, bladeren en wortels. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema3 nov. 2021 - 17:48

mooie video's

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.