Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van stinkende hop tot boomkikker, beste radioreportages van 2020

31 dec 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
bestradio

Heel wat programma’s op Radio en TV moesten zichzelf tijdens de corona-crisis opnieuw uitvinden en ontdekten Nederland. "Wat is de natuur hier eigenlijk mooi", is een opmerking die we verschillende presentatoren dit jaar hebben horen verzuchten. Ook wij moesten ons aanpassen, maar onze focus op de Nederlandse natuur werkte in ons voordeel. Behalve nieuwe initiatieven zoals #natuurmonologen, stinkerds en #uitgezoomd, konden we gewoon reportages blijven maken over de mooiste natuurfenomenen in ons land. Tuurlijk wel met kleine aanpassingen, maar dat heb je als luisteraar waarschijnlijk niet gemerkt. 

Het jaar 2020 laten we achter ons met een selectie van onze mooiste reportages. Geniet van de boomkikker, stinkende hop, tureluursoap, kleinste kever en bosolifant. Daarna kijken we weer vooruit en wensen je een gelukkig en gezond 2021!

Grootste stinkerd: broedende hop

Voor het eerst sinds tijden heeft er weer een hop gebroed in Nederland deze zomer! De vogels hebben dit jaar een grote boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen gevonden waar ze in een oude holte hun nest hebben gemaakt. Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is ecoloog Vincent van der Spek van Waternet met een endoscoop in het nest gaan kijken. “Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt”, lacht Van der Spek. “Wat een bende maken zij van hun nest!”

Waar zitten de meeste boomkikkers?

Zo rond eind mei zingen ze in de avondschemering volop: een paar honderd boomkikkers bij de vestingwal van het plaatsje Retranchement. “Boomkikkers kwaken niet, ze zingen”, zegt Fred Schenk, districtshoofd bij het Zeeuws Landschap. “We kunnen er inmiddels wel vanuit gaan dat dit de grootste boomkikkerpopulatie van Nederland is”, vertelt een trotse Schenk. De boomkikker is een gifgroen kikkertje van zo’n 3 cm groot met maar één kwaakblaas.

Wel en wee van de tureluurs

Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen van Landschap Noord Holland het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij daar op Facebook verslag van onder de titel GTST Tuutjes. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord. Hij maakt het allemaal mee want de meesten heeft hij zelf geringd. Dankzij deze ringgegevens kan hij precies zien hoe de stamboom van de tureluurs in elkaar zit. 

Kleinste kevertje van Europa

In 2020 ontdekt ecoloog Tim Faasen dat het kleinste kevertje van Europa, Baranowskiella ehnstromi, ook in Nederland leeft. Hij was helemaal niet op zoek naar kevers toen hij het minuscule diertje vond, maar naar paddenstoelen.  Op een omgevallen wilg was hij een onbekende vuurzwam tegengekomen en had die mee naar huis genomen voor verdere determinatie. In de poriën van deze bruinzwarte vuurzwam bleek het kleinste kevertje te wonen.

Urker visser vist slagtand bosolifant op

Het was de Eurokotter ARM 46 die in de zomer van 2020 een enorm object tussen de garnalen omhoog viste uit de Noordzee. Wat het twee meter lange gevaarte voorstelde dat wisten de vissers niet precies. Dus werden er foto’s gemaakt, foto’s die ook Dick Mol, gespecialiseerd in fossiele zoogdieren, onder ogen kreeg. Tot zijn grote vreugde gaat het om de slagtand van een bosolifant, en die was nog nooit eerder in de Noordzee aangetroffen!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Pieter Slot
Pieter Slot2 jan 2021 - 21:35

Pragtig die verhalen Kan je veel van leren . Goed voor je algemene Ontwikkeling

Theo Huitema
Theo Huitema1 jan 2021 - 10:44

mooie verhalen