Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van stinkende hop tot boomkikker, beste radioreportages van 2020

  •  
31-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
bestradio

Heel wat programma’s op Radio en TV moesten zichzelf tijdens de corona-crisis opnieuw uitvinden en ontdekten Nederland. "Wat is de natuur hier eigenlijk mooi", is een opmerking die we verschillende presentatoren dit jaar hebben horen verzuchten. Ook wij moesten ons aanpassen, maar onze focus op de Nederlandse natuur werkte in ons voordeel. Behalve nieuwe initiatieven zoals #natuurmonologen, stinkerds en #uitgezoomd, konden we gewoon reportages blijven maken over de mooiste natuurfenomenen in ons land. Tuurlijk wel met kleine aanpassingen, maar dat heb je als luisteraar waarschijnlijk niet gemerkt. 

Het jaar 2020 laten we achter ons met een selectie van onze mooiste reportages. Geniet van de boomkikker, stinkende hop, tureluursoap, kleinste kever en bosolifant. Daarna kijken we weer vooruit en wensen je een gelukkig en gezond 2021!

Grootste stinkerd: broedende hop

Voor het eerst sinds tijden heeft er weer een hop gebroed in Nederland deze zomer! De vogels hebben dit jaar een grote boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen gevonden waar ze in een oude holte hun nest hebben gemaakt. Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is ecoloog Vincent van der Spek van Waternet met een endoscoop in het nest gaan kijken. “Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt”, lacht Van der Spek. “Wat een bende maken zij van hun nest!”

Waar zitten de meeste boomkikkers?

Zo rond eind mei zingen ze in de avondschemering volop: een paar honderd boomkikkers bij de vestingwal van het plaatsje Retranchement. “Boomkikkers kwaken niet, ze zingen”, zegt Fred Schenk, districtshoofd bij het Zeeuws Landschap. “We kunnen er inmiddels wel vanuit gaan dat dit de grootste boomkikkerpopulatie van Nederland is”, vertelt een trotse Schenk. De boomkikker is een gifgroen kikkertje van zo’n 3 cm groot met maar één kwaakblaas.

Wel en wee van de tureluurs

Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen van Landschap Noord Holland het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij daar op Facebook verslag van onder de titel GTST Tuutjes. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord. Hij maakt het allemaal mee want de meesten heeft hij zelf geringd. Dankzij deze ringgegevens kan hij precies zien hoe de stamboom van de tureluurs in elkaar zit. 

Kleinste kevertje van Europa

In 2020 ontdekt ecoloog Tim Faasen dat het kleinste kevertje van Europa, Baranowskiella ehnstromi, ook in Nederland leeft. Hij was helemaal niet op zoek naar kevers toen hij het minuscule diertje vond, maar naar paddenstoelen.  Op een omgevallen wilg was hij een onbekende vuurzwam tegengekomen en had die mee naar huis genomen voor verdere determinatie. In de poriën van deze bruinzwarte vuurzwam bleek het kleinste kevertje te wonen.

Urker visser vist slagtand bosolifant op

Het was de Eurokotter ARM 46 die in de zomer van 2020 een enorm object tussen de garnalen omhoog viste uit de Noordzee. Wat het twee meter lange gevaarte voorstelde dat wisten de vissers niet precies. Dus werden er foto’s gemaakt, foto’s die ook Dick Mol, gespecialiseerd in fossiele zoogdieren, onder ogen kreeg. Tot zijn grote vreugde gaat het om de slagtand van een bosolifant, en die was nog nooit eerder in de Noordzee aangetroffen!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor