Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van perfecte tot ruige rijp | Weetje

  •    •  
19-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2003 keer bekeken
  •  
ijskoud_639c257b1876a_large

Rijp in allerlei vormen

© Fotograaf MaJaTa

Het is slechts een dun laagje bevroren waterdamp maar het geeft de omgeving een sprookjesachtig uiterlijk: rijp. Rijp ontstaat meestal tijdens een koude, heldere nacht. Het vormt zich op voorwerpen die makkelijk hun warmte afgeven zoals bomen, struiken of een auto. Zodra de temperatuur van het voorwerp onder het vriespunt daalt, verandert waterdamp die ermee in aanraking komt direct in ijskristalletjes. 

boekesteyn_639ee5f1776d4_large

Rijp op de bomen van Boekesteyn

© Fotograaf JudithBrandon

Veel vormen

De ijskristallen kunnen prachtige vormen hebben zoals naalden, schubben, waaiers of veren. De manier waarop het ijskristal zich vormt is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de vochtigheid, de temperatuur en de beweging van de lucht.

rijp6

Dun laagje ijskristallen bedekt de tak.

© Fotograaf: thea-59

Ruige rijp

Een bijzondere vorm van rijp is ruige rijp . Dit ontstaat alleen als er mist is. Waterdamp in de lucht heeft zich dan geclusterd tot fijne waterdruppeltjes. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken deze waterdruppeltjes onderkoeld. Zodra ze tegen een voorwerp botsen, bevriezen ze ter plekke. Op die manier kunnen meerdere druppels op het zelfde voorwerp landen en ontstaan er flinke structuren.

rijp4

Bevroren waterdruppeltjes vormen ruige rijp.

© Fotograaf: ajoosse.

Perfecte rijp

De mooiste vorm van ruige rijp ontstaat als de wind dezelfde kant op waait en er verder weinig turbulentie is in de lucht. Dan groeien er centimeters lange structuren precies dezelfde kant op. En het voelt misschien niet intuïtief, maar het aangroeien gaat tegen de richting van de wind in. Vanaf die kant wordt immers nieuw water aangevoerd.

rijp1

Ruige rijp op z'n mooist.

© Fotograaf: creatief.

Mocht je zelf ook een mooie foto van rijp hebben gemaakt. Stuur deze dan naar ons via de Fotopagina!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.