NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van perfecte tot ruige rijp

5 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
rijp_01.jpg

© Fotograaf: gj4roest

Het is slechts een dun laagje bevroren waterdamp maar het geeft de omgeving een sprookjesachtig uiterlijk: rijp. Rijp ontstaat meestal tijdens een koude, heldere nacht. Het vormt zich op voorwerpen die makkelijk hun warmte afgeven zoals bomen, struiken of een auto. Zodra de temperatuur van het voorwerp onder het vriespunt daalt, verandert waterdamp die ermee in aanraking komt direct in ijskristalletjes. 
rijp3
Landschap in het wit. Fotograaf: wilmath
Veel vormen
De ijskristallen kunnen prachtige vormen hebben zoals naalden, schubben, waaiers of veren. De manier waarop het ijskristal zich vormt is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de vochtigheid, de temperatuur en de beweging van de lucht.
rijp6
Dun laagje ijskristallen bedekt de tak.  Fotograaf: thea-59
Ruige rijp
Een bijzondere vorm van rijp is ruige rijp . Dit ontstaat alleen als er mist is. Waterdamp in de lucht heeft zich dan geclusterd tot fijne waterdruppeltjes. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken deze waterdruppeltjes onderkoeld. Zodra ze tegen een voorwerp botsen, bevriezen ze ter plekke. Op die manier kunnen meerdere druppels op het zelfde voorwerp landen en ontstaan er flinke structuren.
rijp4
Bevroren waterdruppeltjes vormen ruige rijp. Fotograaf: ajoosse.

Perfecte rijp

De mooiste vorm van ruige rijp ontstaat als de wind dezelfde kant op waait en er verder weinig turbulentie is in de lucht. Dan groeien er centimeters lange structuren precies dezelfde kant op. En het voelt misschien niet intuitief, maar het aangroeien gaat tegen de richting van de wind in. Vanaf die kant wordt immers nieuw water aangevoerd.
rijp1
Ruige rijp op z'n mooist. Fotograaf: creatief.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.