Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van Nederlandse boormossel naar Amerikaanse zwaardschede

18 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
strandaanspoelsels

© fotograaf:Sieneke

In 1987 liepen ze voor het laatst op dezelfde dag op het strand; de leden van de SWG, de strandwerkgemeenschap. Maar dit jaar was het weer zo ver: een grote groep liefhebbers van de zee liepen allen op zaterdag 6 april 2019 verspreidt over de gehele Nederlandse Noordzeekust te zoeken naar de aanspoelsels van moeder natuur.

Zwaardschedes

Van Zeeland tot de wadden raapten ze schelpen, wieren en ander zeeleven op, om dat vervolgens te noteren. Allemaal om te zien of er verschuivingen van het zeeleven zijn waar te nemen. Zo vond de SWG groep uit Katwijk enorme hoeveelheden Amerikaanse zwaardschedes (het scheermesje), een schelp die op dit moment het meest gevonden wordt aan de Nederlandse kust. Maar ook werd een exemplaar van de kleine zeenaald gevonden en duizenden zeeboontjes.
De SWG groep Katwijk

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.