Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van koffieafval servies tot 3D geprinte schoenen

  •  
04-10-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
prullenbak.jpg
De DOEN Materiaalprijs is in 2009 in het leven geroepen om duurzaam en innovatief materiaalgebruik in kunst en vormgeving te stimuleren. Ook dit jaar zijn de inzendingen zeer verrassend en inspirerend. Uit de 75 inzendingen heeft een commissie van deskundigen achttien ontwerpen geselecteerd, die eerst worden geëxposeerd in het International Center for Sustainable Excellence in Eindhoven en vervolgens, van 23 tot en met 31 oktober, tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Op de openingsdag van Dutch Design Week maakt een vakkundige jury de twee prijswinnaars bekend.
Diversiteit en vernieuwing
Kunstenaars en ontwerpers zijn bij uitstek vernieuwers. Dat blijkt ook dit jaar weer uit de ideeën en het aantal inzendingen. Van architecten tot modeontwerpers, van productdesign tot voorwerpen die aan beeldende kunst raken; ontwerpen en experimenten met duurzame materialen en innovatieve technieken voeren de boventoon. Opvallend aan deze tweede editie van de DOEN Materiaalprijs is dat kunstenaars en ontwerpers verder kijken dan alleen het materiaalgebruik. Ontwerpen worden in een bredere maatschappelijke context geplaatst. Zo beheert Claudy Jongstra haar eigen schaapskudde, die niet alleen goed is voor de wol maar ook voor het landschapsbeheer. En ontwikkelt Arnout Visser een manier van glasblazen die ook in niet-westerse landen toepasbaar is. Of worden mooie oplossingen gepresenteerd voor het verwerken van afval, zoals het servies van koffieafval van Matthijs Vogels, of de bijzondere stof die Michelle Baggerman vervaardigt uit plastic zakken. Maar let ook op de 3D geprinte ontwerpen van Pauline van Dongen en van Ted Noten, een techniek die ongekende mogelijkheden biedt en veel besparing van materiaal en transport
oplevert.
Expositie en prijsuitreiking tijdens Dutch Design Week
De expositie tijdens Dutch Design Week in het Klokgebouw in Eindhoven maakt aan de hand van een breed scala aan ontwerpen de trends op het gebied van duurzaamheid goed zichtbaar. De DOEN Materiaalprijs looft twee prijzen uit:
één van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5000 euro voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden.
De vakjury bestaat uit Wijtse Rodenburg (ontwerper Ahrend, docent aan de Design Academy Eindhoven), Dorothea Seebode (hoofd afdeling duurzame productontwikkeling, Philips Research) en Arno van Roosmalen (directeur
Stroom, Den Haag). Zij selecteren de twee winnaars die bekend worden gemaakt op de openingsdag van Dutch Design Week, op 23 oktober 2010.
Verwante initiatieven
Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt in hetzelfde Klokgebouw de vijfde BNO Tallks plaats. Dit jaar onder de titel Go Green. Deze editie is geheel gewijd aan groen ontwerpen. Tijdens 'Go Green' wordt een aantal genomineerden en/of inzenders van de DOEN Materiaalprijs geïnterviewd over hun groene strategie.
Zondag 24 oktober vindt in het kader van Dutch Design Week Items Live plaats, georganiseerd door Items Magazine. Ook hier is ruime aandacht voor onder andere de twee winnaars, die worden geïnterviewd over hun ontwerpen en hun werkwijze.
Initiatiefnemers
De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving.
Materiaalfonds
Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische
zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.
Stichting DOEN
Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Zo stimuleert zij initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en zo actief bijdragen aan een wereld waarin mensen beter met elkaar en hun omgeving omgaan. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. De DOEN Materiaalprijs is hier een goed
voorbeeld van.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor