Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van knop tot doosvrucht | Fotoserie

  •  
06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1996 keer bekeken
  •  
bosviooltje

Bosviooltje (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. daksaya, jvriens, daksaya

De pracht van bloeiende planten wordt vaak gefotografeerd, maar ook andere fases in de levensloop van een plant zien er prachtig uit. De ontluikende knop licht een tipje van de sluier naar de bloemenpracht die eraan zit te komen. Ook na de bloei kan een plant heel bijzonder uitzien: in deze fotoserie een selectie van planten met doosvruchten. Deze openspringende vruchten verspreiden de zaadjes van de plant op een bijzondere manier. 

Kievitsbloem

kievitsbloem

Kievitsbloem (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. Lindaloes, Gerdien1961, radecock

De kievitsbloem heeft paars geblokte bloembladen; het is net een dambord! De bloem hangt als een klokje. De plant is afhankelijk van hoogwater en overstromingen om de zaadjes te verspreiden: die drijven namelijk op water. Het duurt acht tot tien jaar voordat de plant gaat bloeien, en als het in april zover is, bloeit de plant ook maar vijf dagen. 

Hibiscus

hibiscus

Hibiscus (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. Jeanet1, wernsen_1, daksaya

De bloemen van de altheastruik, oftewel de tuinhibiscus, zijn groot, opvallend en trompetvormig. Je komt ze tegen in allerlei kleuren. De plant bloeit van juni tot in eind oktober en elke bloem blijft maar drie dagen open. De hibiscus heeft vijfhokkige doosvruchten, die meerdere zaden per hok bevatten. De zaden komen tevoorschijn wanneer de doosvrucht rijp is en openklapt.

Kaasjeskruid

kaasjeskruid

Kaasjeskruid (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. joanne, afrakeeman, DirkSlijkhuis

Kaasjeskruid is een nectarplant voor bijen en hommels, en een waardplant voor de distelvlinder en het dikkopje. De plant bloeit van juni tot en met september. De vrucht is een splitvrucht; dat betekent dat de rijpe vrucht zich splitst in afzonderlijke dopvruchten. De vrucht lijkt een beetje op een plat, rond kaasje, vandaar de naam kaasjeskruid.

Bosviooltje

bosviooltje

Bosviooltje (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. daksaya, jvriens, daksaya

Het bleeksporig bosviooltje bloeit van april tot mei en soms in de herfst nog een keer. Deze plant heeft een driekleppige doosvrucht. Wanneer de doosvrucht openspringt, verspreiden de zaden zich naar alle kanten. Mieren helpen ook een handje bij de verspreiding, want aan de zaden hangt een lekker aanhangsel: het mierenbroodje.

Dagkoekoeksbloem

dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. TheoTerwiel, TheoTerwiel, cvcapel

De dagkoekoeskbloem bloeit uitbundig en langdurig, van april tot en met oktober. De bloemen staan overdag open, dit in tegenstelling tot die van de avondkoekoeksbloem. De doosvrucht van deze plant springt open en verspreidt zo de zaden. Oorwormen gebruiken de lege zaaddozen van de dagkoekoeksbloem graag als schuilplaats.

Klaproos

klaproos

Klaproos (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. HarryH, Mariet van Vugt, daksaya

Klaprozen bloeit van juni tot augustus, afhankelijk van de soort. De bloemen hebben geen nectarklieren, maar wel hoogwaardig stuifmeel voor de bijen. Het zaaddoosje bevat 100 tot 150 zaden! Wanneer de zaad rijp is, gaat het 'dakje' van de zaaddoos omhoog. Door de wind of een dier schudt de zaaddoos; de zaadjes vallen door kleine openingen naar buiten: net als bij een zoutvaatje.

Heb jij ook een mooie plantenfoto gemaakt? Deel die dan op de fotopagina!

Rectificatie: naar aanleiding van een mail van een oplettende lezer zijn een aantal foto's gewijzigd. Het betreft de knop van de kievitsbloem, de knop van de dagkoekoeksbloem en de zaaddoos van de klaproos. Dank voor de aandachtigheid!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor