Vroege Vogels

Van ijsberg tot waterplas

  •  
18-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opgewarmde-natuur.jpg
Test hoeveel broeikasgassen je zelf uitstoot, en is dat (wél) natuurlijk? Kruip in de huid van een poolonderzoeker, of eigenlijk in zijn poollab. Ontdek ook hoe driehoeksmosselen meren vol groene algensoep weer helder kunnen maken. Op zondag 21 oktober is iedereen welkom op de open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Nieuwersluis.
Dat is bijzonder, want dit onderzoekscentrum is maar eens in de paar jaar geopend voor het publiek. De wateronderzoekers vieren ook de 50e verjaardag van hun werk.
Poolonderzoek, wateronderzoek en onderzoek aan de gevolgen van klimaatsverandering voor de natuur: dat komt allemaal aan bod op de open dag van het NIOO. De titel van de dag is dan ook 'OPGEWARMDE NATUUR: VAN IJSBERG TOT WATERPLAS'. Deze dag zit niet vol saaie posters met een mannetje of vrouwtje ernaast. In plaats daarvan kunnen de bezoekers zelf onderzoek doen met de broeikasgassen CO2 en methaan, hun natuurtalent als waterroofdier testen of de waterquiz proberen te winnen.
 Ook onder water vind je good guys en bad guys: denk aan giftige blauwalgen. Maar met DNA kun je ze opsporen! Kinderen kunnen ‘rupshappen’, waarbij ze zelf de gevolgen van klimaatsverandering kunnen proeven. Of helpen onze kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.
Over het veldwerk op Spitsbergen is een fototentoonstelling te zien. En verschillende onderzoekers vertellen over hun belevenissen op de zuidpool, met trekvogels, met oprukkende exotische planten of bij een watermonstertoer door Europa.
Van 11 tot 17 uur is iedereen welkom om in het natuuronderzoek te duiken. Deze open dag is gratis te bezoeken en voor alle leeftijden valt er wat te beleven. De open dag maakt onderdeel uit van de landelijke WetenWeek, met dit jaar als thema ‘Topje van de ijsberg’.
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) verdiept zich in de ecologie van land, zoet water en brak en zout water. Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Wilt u meer informatie? Klik hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.