Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van Geel wil milieuheffing luchtvaart

  •  
11-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_150586.jpg
Als het aan staatssecretaris Van Geel van Milieu ligt, betaalt de luchtvaart mee aan de strijd tegen de luchtvervuiling. Daardoor zouden vliegtickets duurder kunnen worden. Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel van Van Geel voor een heffing van omgerekend 5 tot 15 euro per ticket, ter voorbereiding van Europese besluitvorming, aldus ingewijden.
Aan de basis van Van Geels plannen ligt namelijk een voorlopig voorstel van de Europese Commissie voor een milieuheffing voor de luchtvaart. 'Brussel' wil de sector, die tot dusver vrijwel is uitgesloten van heffingen en accijnzen, laten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen die zorgen voor opwarming van de aarde. Dat zou opgaan voor alle vluchten van en naar Europa, waarbij de rekening per ticket zou oplopen tot 9 euro.
Van Geel denkt zelf aan een hoger bedrag, van omgerekend 5 euro voor een retourticket binnen Europa tot 15 euro voor intercontinentale vluchten. Een kerosinetax of een tickettoeslag is niet aan de orde. Zulke plannen, die in EU-verband unanieme instemming vergen, zijn eerder afgeschoten.
Begin december vergaderen de voor milieu verantwoordelijke Europese bewindslieden over de Commissieplannen die daarna verder worden uitgewerkt en op zijn vroegst in 2008 kunnen ingaan. Verantwoordelijk commissaris Dimas wil de sector erbij betrokken. Zijn inzet is om maatschappijen te laten betalen voor emissierechten. De luchtvaart is tot nu toe vrijgesteld van dit systeem. Vliegtuigen zouden dan een maximum aan CO2 mogen uitstoten. Extra uitstoot betekent een heffing.
De sector zou met zuiniger toestellen de 'schade' kunnen beperken. KLM verklaarde zich eind september voorstander van zo'n plan. Door de maatregel worden investeringen in milieuvriendelijke vliegtuigen beloond en dat is een goede zaak, aldus een woordvoerder.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.