Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van flamingo tot winterdieren | Nu in de natuur

23 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
INsta

Het is bijna winter. Sommige dieren zie je nu juist veel in Nederland, andere dieren zijn al weggetrokken naar warme oorden. En weer andere houden een winterslaap. Ook de reels van Vroege Vogels gaan even in winterrust. Heel erg bedankt voor het kijken! 

Welke soorten willen jullie volgend voorjaar zien in een reeks verse reels? Laat het ons weten door onderaan te reageren!

Dieren in winter

Winterrust voor de das

De das houdt geen winterslaap, maar een winterrust. Dat betekent dat ze in de winter iets minder actief zijn. Ze komen dan minder uit de burcht. Daarom bouwen ze van tevoren ook alsnog een vetvoorraad op.  Ze zijn zo'n 40 procent zwaarder dan in het voorjaar als ze de winter ingaan.

Hollandse flamingo

Met zijn prachtige dikke roze verenpak heeft hij weinig last van de Hollandse kou, de flamingo. Hij komt elk jaar vanuit het broedgebied naar Nederland om te overwinteren, bijvoorbeeld op het Grevelingenmeer in Zeeland. Het water is zout en vriest dus niet dicht én er is genoeg voedsel te vinden.

De flamingo wordt ook besproken in de podcast Vroege Vogels en andere dieren over LHBTIQ+. Bij de flamingo zie je bijvoorbeeld dat gemiddeld vijf procent van de paren homoseksueel zijn. Andere paren worden het nest uit gejaagd en het gestolen ei wordt uitgebroed. Omdat de mannen net als de vrouwen ook melk aanmaken, krijgt het kuiken genoeg voeding binnen.

Op Instagram blijven we natuurlijk actief en delen de mooiste natuurfilmpjes en -foto’s. Dus blijf ons volgen via Instagram.

Je kan ook zelf een natuurfoto plaatsen via onze Fotopagina of een natuurfilmpje deel je via Zelf geschoten!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Mart van Heeswijk
Mart van Heeswijk24 nov 2021 - 11:51

Alle vogels, tis nu zo stil in de natuur, geen bal aan !!!!

Mart van Heeswijk
Mart van Heeswijk24 nov 2021 - 11:51

Alle vogels, tis nu zo stil in de natuur, geen bal aan !!!!