Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van drukke eekhoorn tot burlend damhert | Nu in de natuur

  •  
06-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
712 keer bekeken
  •  
eekhoorn_insta

De herfst komt er aan! Bladeren verkleuren en eekhoorntjes zijn nu druk bezig om een voedselvoorraad voor de winter aan te leggen. Torenvalken trekken rond deze tijd vanuit het noorden door ons land. En verder staan er nog voldoende planten in bloei voor een kleurige oktober.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Drukke eekhoorntjes

Eekhoorns zijn druk met het aanleggen van een voedselvoorraad waarmee ze de winter door kunnen komen. Kastanjes, hazelnoten, beukennootjes, dennenappels en paddenstoelen staan allemaal op het menu. In de winter is de eekhoorn minder actief, maar hij houdt geen winterslaap. Met regen, storm of sneeuw blijft de eekhoorn hooguit een paar dagen in zijn nest.

Herfstbladeren

De herfst komt eraan en dat betekent dat bladeren gaan verkleuren. Bruin, oranje, geel en zelfs rood. Waarom loofbomen verkleuren? In de bladeren zit chlorofyl, waardoor ze groen zijn in de lente en zomer. Als de lichtintensiteit van de zon afneemt in het najaar, maken de bomen minder chlorofyl aan en verdwijnt de groene kleur.

Trekkende torenvalk

De meeste torenvalken die in Nederland broeden zijn standvogel en trekken deze herfst dus niet weg. Maar, torenvalken uit noordelijke broedgebieden trekken wel naar het zuiden, onder andere naar Nederland. Overdag met de wind in de rug kun je ze zien trekken.

Ruig springzaad

Sinds een aantal jaar groeit in Nederland ruig springzaad, afkomstig uit de Himalaya. Het groeit het in Amsterdam, waarschijnlijk ‘ontsnapt’ uit een tuin of park. De plant heeft gele bloemen en een doosvrucht. Bij aanraking springt ‘ie open en zo worden de zaden verspreid. Waarschijnlijk zal in de toekomst ruig springzaad op steeds meer plekken opduiken.

Burlend damhert

Mannetjes damherten vechten nu om territorium – het is bronsttijd. Je kunt de herten horen burlen en ze sproeien met urine, en dat allemaal om de dames te lokken. De bronst van het damhert is anders dan het edelhert: het damhert is een paar weken later en het bronstgeluid is hoger en eentoniger. Ook vallen er zelden slachtoffers bij de gevechten van damherten. Juni volgend jaar worden de kalfjes geboren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.