NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Van Dis en Krabbé steunen actie tegen bomenkap

29 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
bomenkap pixabay

© Pixabay

De actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven biedt vrijdagmiddag een burgerinitiatief aan in het provinciehuis van Haarlem met meer dan 8500 handtekeningen tegen een voorgenomen boskap. Bekende auteurs als Adriaan van Dis en Margriet Brandsma en acteur/kunstschilder Jeroen Krabbé steunen een protest tegen de voorgenomen kap van duizenden bomen in de Schoorlse Duinen.

Kap is nodig

De kap is volgens Staatsbosbeheer nodig om het kwetsbare duingebied te herstellen. Aanvankelijk was het plan om 12 procent van het bos weg te halen, maar eind oktober is besloten dat 6 procent van de bomen moet verdwijnen. Volgens een woordvoerder van bos- en natuurbeheerder is er nu een vergunning aangevraagd voor 2 procent, dat zijn 15.000 bomen. Daarna wordt "uitgebreid geëvalueerd" of de kap van de overige 4 procent ook nog noodzakelijk is.

Uniek duinlandschap

De Schoorlse Duinen zijn uniek, zegt Staatsbosbeheer. "Het zijn de hoogste en (bijna) breedste duinen van ons land. Het is ook een van de weinige plekken waar we de oorspronkelijke dynamische duinnatuur nog kunnen herstellen." In het gebied is een grote variatie aan planten en dieren te vinden. Tegelijkertijd hoort de organisatie ook de kritiek over de bomenkap, aldus de zegsman. "De plannen voor de kap waren al van lang geleden, toen speelde het klimaatdossier nog niet zo. Maar we willen ook de duinen niet kwijt."

Twijfels over plannen

De actiegroep heeft echter grote twijfels of de kap van de bomen het gewenste resultaat oplevert. "Wij kunnen in de argumenten van Staatsbosbeheer geen geldig excuus ontdekken om zoveel prachtige natuur te vernietigen."

Van Dis, Brandsma en Krabbé worden uitgenodigd om met een boswachter het gebied in te gaan, laat de woordvoerder van Staatsbosbeheer weten.


Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.