Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van der Hoeven tekent voor klimaatsatelliet

  •  
29-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sat_foto.jpg
Met de handtekening van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) krijgt de bouw van een klimaatsatelliet donderdag groen licht. Van der Hoeven tekent in Den Haag een overeenkomst daarvoor met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Het is de bedoeling in 2014 een meetinstrument te lanceren dat meer inzicht moet geven in de oorzaak van klimaatverandering en luchtverontreiniging. De satelliet waaraan het meetinstrument wordt bevestigd, kost 115 miljoen euro. Voor de bouw van het instrument, Tropomi genaamd, heeft het kabinet 78 miljoen euro beschikbaar gesteld.
De lancering is onderdeel van het programma voor aardobservatie van ESA, het Europese Ruimtevaart Agentschap. Bij de ruimtevaart richt Nederland zich sinds een aantal jaren vooral op aardobservatie. Tropomi moet de opvolger worden van Omi en Sciamachy, twee andere instrumenten die vanuit de ruimte informatie geven over de uitstoot en verspreiding van luchtvervuiling en broeikasgassen.
Onder gezamenlijke leiding van ESA en de nieuwe Nederlandse ruimtevaartorganisatie Netherlands Space Office (NSO) werken Nederlandse bedrijven en instituten (KNMI, SRON, TNO en Dutch Space) aan Tropomi. ESA zorgt voor de bouw van de rest van de satelliet.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.