Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van bosuil tot rosse woelmuis | Nu in de natuur

  •  
15-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1158 keer bekeken
  •  
bosuiltotwoelmuis_insta
Het geluid van de bosuil heeft iets griezeligs, maar blijkbaar genieten wel heel veel mensen er van. Het filmpje van de bosuil is op Instagram namelijk een hit! Kijk ook even verder naar de rest van de filmpjes, want deze week zie je de purperreigers naar het zuiden trekken, struikel je over de overstekende rivierkreeften of laat je verrassen door bronstige wisenten.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Roepende bosuil

Dit geluid hoor je vaak terug in griezelfilms. Het is het geluid van de bosuil, de meest voorkomende uilensoort van Europa. De jongen van de bosuil zijn nu groot en worden afgestoten door de ouders. Ze moeten op zoek naar een eigen plekje.

Wil je meer over uilen weten luister dan naar de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren' en krijg antwoord op de vraag: Is de uil echt zo wijs als we denken?

Rode Amerikaanse rivierkreeft

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een van de rivierkreeften in Nederland die je het meest tegenkomt. Ze zijn rood, hebben slanke scharen en als je de kreeft benadert vertoont hij of zij een dreighouding. Nu kun je ze veel zien: in het najaar gaan ze massaal het land op.  Dit ze omdat ze in de nazomer eitjes leggen op het land.

Slanke purperreiger

De purperreiger – deze reiger is kleiner en slanker dan de bekende blauwe reiger én een stuk zeldzamer. Nederland is een belangrijke broedplek voor de purperreiger, maar nu het broedseizoen voorbij is, trekt hij weg richting Afrika. Ten zuiden van de Sahara zal hij verblijven met soortgenoten die niet trekken.

Europese bizon

De wisent, ook wel de Europese bizon genoemd, is het grootste nog levende landzoogdier in Europa. Sinds 2007 zijn er wisenten uitgezet in Nederland. Het is nu bronsttijd, dus zoeken de mannetjes zoeken de vrouwelijke kuddes op. Over 9 maanden krijgt de koe een kalf.

Rosse woelmuis

De laatste rosse woelmuizen van dit jaar worden geboren en de voortplantingsperiode komt tot een einde. De muis heeft dit jaar dan 3 of 4 nestjes jongen grootgebracht. Binnenkort gaat de rosse woelmuis extra veel eten om de winter door te komen – maar in winterslaap gaan ze niet.

Volg Vroege Vogels ook via Instagram
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor