Van blauwschokker tot truffelaardappel
• 18-07-2013
• leestijd 1 minuten
Bij Gasterij Stadzigt ligt een grote moestuin, waar de beheerders het nu loei druk mee hebben. Een paar keer per week wordt er geoogst. De tuin staat inmiddels vol met rijpe doperwten, veldsla, tuinbonen, truffelaardappelen en kapucijners, in de volksmond ook wel blauwschokkers genoemd.
De producten uit de moestuin staan op de kaart in
de Gasterij
. Vroege Vogels neemt zondag een proef op de som.
Voedsel van de toekomst
Volgens duurzaam voedselexpert
Lars Charas
stijgt de populariteit van moestuinen in Nederland en dan met name in de stedelijke omgeving. Stadslandbouw is behoorlijk duurzaam: de geoogste groenten maken minder voedselkilometers dan wat doorgaans in de supermarkt schappen ligt en de teelt is veelal biologisch. Volgens Charas moet ons menu in de toekomst meer plantaardig zijn en meer van het seizoen. En dat is moeilijk, want daarmee moet je aloude voedseltradities proberen te veranderen. Voor veel mensen is het dagelijks stukje vlees op het bord heilig.