Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van bever tot kleine wintervlinder | Nu in de natuur

  •  
17-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
nuindenatuur

Als de waterplanten verdwijnen, is het voor de bever tijd om over te stappen op een andere voedselbron. Zijn geknaag laat nu duidelijke sporen achter. En nu het iets kouder is, kruipt kleine wintervlinder ook weer rond, vliegt de grote Canadese gans over en veranderen de bladeren in humus. 

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Knagende bever

De bever – hij hoort bij The Big Five van Nederland én hij is het grootste knaagdier van Europa. Nu is het de beste tijd om beversporen te zien. De bever is vegetariër en eet vooral waterplanten in de zomer, maar omdat de planten er nu steeds minder zijn, gaat hij op zoek naar een andere maaltijd. Bijvoorbeeld de bast van struiken en bomen of twijgjes – en dat laat natuurlijk knaagsporen achter.

Grote Canadese gans

De grote Canadese Gans – oorspronkelijk komt hij, zoals de naam al zegt, uit Noord-Amerika en Canada, maar sinds de jaren zeventig zien we hem steeds vaker in Nederland. Ooit is hij waarschijnlijk ontsnapt uit een volière. De grote Canadese gans is bruingrijs van kleur, heeft een zwarte hals en kop en met daarop een witte halsvlek.

Slimme ratten

We hebben in Nederland twee soorten ratten; de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat is het meest wijdverspreid. Ratten zijn een van de meest succesvolle zoogdieren ter wereld. In Nederland vind je ze veel in de stad, op boerderijen, vuilstortplaatsen en fabrieken. Nu het najaar is trekken de buitenlevende dieren vaker gebouwen in. Luister ook naar de podcast over gewone en vliegende ratten!

Kleine wintervlinder

Pas als het een tijdje koud is geweest gaat deze nachtvlinder vliegen – de kleine wintervlinder. De man en vrouw zijn makkelijk uit elkaar te houden. De kleine wintervlinderman heeft grijze vleugels, maar de vrouw heeft alleen vleugelstompjes. Ze brengt haar hele leven door op één boom, dus vliegen kan ze niet én is niet nodig. 

Vallende bladeren

In de herfst verliezen bladeren hun kracht en vallen van de bomen. Op de grond verdorren en verteren de bladeren door onder andere de hulp van regenwormen, bacteriën en schimmels. Zo ontstaat humus. Humus is zwart van kleur en door het complexe afbraakproces vormt het een nieuwe, organische en voedzame bodemlaag waar de natuur weer van kan profiteren. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.