Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vallende sterren met geluk zichtbaar

  •  
14-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vallende-ster_02.jpg
Met een beetje geluk zijn maandagochtend en -avond tientallen vallende sterren te zien. Bij helder weer zijn er 's ochtends met het blote oog zo'n zestig vallende sterren van de Geminiden te zien. Maar omdat er dan wolkenvelden over het land trekken, zullen ze lang niet overal zichtbaar zijn. Het zuidoosten van het land maakt de grootste kans om een gelige lichtflits te zien, stelt WeerOnline.nl.
In de avond
De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). De piek van de zwerm trekt maandagmiddag rond 16.00 uur voorbij, maar is dan overdag niet te zien. Het beste moment om de Geminiden-zwerm te zien is maandagavond rond 22.45 uur stelt de website hemel.waarnemen.com. De meteorenzwerm trekt gedurende zo'n 20 uur ons land voorbij.
Meteoren
De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben, maar eigenlijk meteoren zijn, behoren tot de meteorenzwerm Geminiden. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de (uitgedoofde) komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de gelige lichtflitsen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.