Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Vaker stroomstoring door watertekort'

25 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Kolencentrales Maasvlakte

© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons

Grote delen van Europa krijgen in de toekomst waarschijnlijk vaak last van stroomstoringen en zelfs uitval als gevolg van klimaatverandering. Dat komt doordat de productie van elektriciteit onder druk komt te staan door een tekort aan water, blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Nature Energy.

Water om te koelen

Energiecentrales, die zowel op kolen, gas als kernenergie werken, gebruiken enorme hoeveelheden zoet water om te koelen. Een grote gascentrale gebruikt een olympisch zwembad aan water per minuut. Als er niet voldoende water beschikbaar is, of het water is te warm, moeten energiecentrales hun productie terugschroeven of zelf helemaal stil leggen.

Productie terugschroeven

,,In 2030 zal het aantal regio’s met een kwetsbare energievoorziening sterk zijn toegenomen'', stellen de Leidse wetenschappers. Zij voorzien dat in langdurige periodes van droogte steeds meer centrales hun productie zullen moeten terugschroeven. De afgelopen jaren heeft Europa steeds hevigere hittegolven en periodes van droogte doorgemaakt.
De onderzoekers namen ruim 1300 energiecentrales in Europa onder de loep. De risico's zitten vooral in het Middellandse Zeegebied, landen als Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Griekenland. Maar ook gebieden rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen dreigen problemen te krijgen met de energievoorziening.

Zeewater om te koelen

Een mogelijke oplossing voor het probleem is het gebruik van zeewater om te koelen. ,,Al hangt daar wel een prijskaartje aan, omdat energiecentrales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water.''
Om het koelwatergebruik in heel Europa te verminderen, moeten volgens de Leidse universiteit oude, inefficiënte energiecentrales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder26 jul 2017 - 13:30

Discutabele conclusies
Waarschijnlijk door een energiebelangenclub gesponsord onderzoek.
Deze wetenschappers halen wetenschap en techniek door elkaar.
Hun vak is wetenschap, en ze hebben geconcludeerd dat er door de klimaat opwarming minder koelwater is voor centrales

Maar ze zitten fout als ze ook concluderen dat dan de stroom uit valt. Dat is bangmakerij, in dienst vaneen of andere sponsor.

Centrales zijn straks minder nodig, want er komen steeds meer huishoudens en MKB bedrijven die een eigen kavel koop windpark hebben, en dus veel minder stroom uit een centrale nodig hebben.

Centrales kunnen dan hun koelwater opsparen in een kunstmatig meer.
Ze kunnen hun koeling efficienter maken,
Ze kunnen overstappen op lucht koeling, en het water recirculeren

Daarnaast moeten al deze 1300 centrales klimaat neutraal gemaakt worden, voor zover ze open blijven, en dan hebben ze wellicht ook minder water nodig.

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/11/kolencentrales-moeten-verplicht-ccs-krijgen-wereldwijd-cop21/