Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vaccinatie tegen Q-koorts voor 40.000 dieren

  •  
20-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geit_wit_01.jpg
Geiten en schapen in de regio rondom Uden in Noord-Brabant zullen vanaf maandag massaal ingeënt worden tegen de voor mensen gevaarlijke Q-koorts. Het gaat om 40.000 dieren. De inentingen worden betaald door de overheid.
Het afgelopen jaar werden honderden mensen in Noord-Brabant en Gelderland besmet met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Ongeveer honderd patiënten moesten met klachten naar het ziekenhuis. Door de dieren te vaccineren wil minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verspreiding van de ziekte voorkomen.
Schapen en geiten met Q-koorts krijgen vaak miskramen. In het bloed en het vruchtwater zit de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Het stro met mest en bloed wordt uitgereden over het land. Mensen kunnen op die manier via de lucht besmet worden met de bacterie. Bedrijven waar de Q-koorts is geconstateerd, rijden al geen mest meer uit.
Op dit moment zijn 80.000 vaccinaties beschikbaar. Omdat elk dier twee keer ingeënt moet worden, kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd. Volgens het ministerie van Landbouw krijgen beroepsmatige veehouders voorrang. Wat er aan vaccins overblijft is voor overige geiten- en schapenhouders, aldus een woordvoerder.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.