Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

  •    •  
26-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
schapen 1

Schapen

© Vroege Vogels TV

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het virus veroorzaakt bij besmette hoefdieren onder andere koorts en zwellingen van bijvoorbeeld tong en lippen. De ziekte komt het vaakst voor bij schapen en runderen. Veel besmette dieren vertonen daardoor een verminderde eetlust, liggen vaak, kunnen kreupel worden en komen vaak te overlijden.

Binnen een week komen de eerste miljoen doses op de Nederlandse markt, twee weken later nog eens een miljoen, schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

Spaans dierengeneesmiddel

Het gaat om een vaccin van de Spaanse dierenfarmaceut Syva. Het Bureau Diergeneesmiddelen dat het vaccin op verzoek van Adema snel heeft beoordeeld, verwacht dat het veilig en goed genoeg is. Schapen hebben aan één dosis genoeg, runderen hebben twee prikken nodig met enkele weken ertussen.

De krappe miljoen schapen die volgens cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland leven, kunnen dus snel gevaccineerd worden. Tienduizenden schapen gingen vorig jaar dood toen ze door knutten met het blauwtongvirus besmet raakten. Die kleine mugjes komen weer terug als het warmer wordt, en schapenhouders hoopten op een vaccin voordat een nieuwe besmettingsgolf zou uitbreken.

Vaccin voor schapen en runderen

"In principe is het vaccin voor schapen en runderen, die worden ook het hardst getroffen door het virus", meldt een woordvoerder van Adema. "Geiten kunnen in aanmerking komen, dat moet de dierenarts dan overleggen met de farmaceut."

Adema is blij dat een vaccin onderweg is. "De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.