Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vaals is groenste gemeente van het land

  •  
28-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
vaals

Vaals

© JurgenMaassen

De gemeente Vaals, vlak bij de grens met Duitsland en België, is relatief de meest groene gemeente van Nederland, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Ruim driekwart van de oppervlakte per buurt is groen, kijkend naar laag groen en bomen per buurt, exclusief agrarische bestemming", aldus de organisatie. Ze concludeert dit wel op cijfers van 2021, dat zijn de meest recente. Na Vaals komt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Minst groen

Katwijk is de minst groene gemeente, gevolgd door het Westland en Aalsmeer. Van de grote steden komt Amsterdam er het bekaaidst van af als het om groen gaat. 

amsterdam pixabay

© Pixabay

Groene provincies

Onder de provincies zijn Drenthe en Noord-Brabant het groenst. Ze zijn de enige provincies waarvan de oppervlakte voor meer dan de helft groen is.

Waddeneilanden 

Als er alleen naar laag groeiend groen wordt gekeken, dan vallen de Waddeneilanden positief op. Meer dan 40 procent van de eilanden is groen, waarbij Terschelling eruit schiet met meer dan 52 procent.

terschelling_02.jpg

Terschelling

De Waddeneilanden hebben ook de beste luchtkwaliteit als speciaal naar stikstof wordt gekeken. In het Rijnmondgebied is het daarmee het beroerdst gesteld. Het Limburgse Nederweert kampt met het meeste fijnstof, mede door de vele intensieve veehouderij.

Bron: ANP 

Meer over:

vaals, groen, natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.