Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

UvA: enkel onder voorwaarden samenwerken met fossiele industrie

  •    •  
14-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
uva

Universiteit van Amsterdam Agnietenkapel

© Fotograaf Warren LeMay, Flickr

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil onderzoeksprojecten waaraan de fossiele industrie deelneemt alleen nog goedkeuren als aan drie voorwaarden is voldaan. Het project moet bijdragen aan beperking van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, het project zou onmogelijk worden zonder gegevens van de fossiele partner en een commissie moet adviseren of dit project te rechtvaardigen is.

Kritiek op samenwerkingen

Klimaatactivisten hebben al langer kritiek op samenwerkingen tussen universiteiten en de fossiele industrie. Ze willen dat deze transparanter worden. Ook vinden ze het 'greenwashing' als bijvoorbeeld Shell groene onderzoeksprojecten sponsort. De UvA liet in februari weten voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan met bedrijven als Shell. Eerst zou er een "brede dialoog" plaatsvinden over het onderwerp.

Uit die dialoog volgde dit besluit, "dat breed gedragen wordt in de UvA-gemeenschap", zegt rector magnificus Peter-Paul Verbeek donderdag. Op belangrijke punten is er "consensus", aldus de universiteit. Ze onderschrijft dat er sprake is van een klimaatcrisis, die grote urgentie vereist en kan worden gezien als een mondiale noodtoestand. Ook moet de energietransitie sneller en het halen van de klimaatdoelen die zijn afgesproken in Parijs staat voorop.

Opwarming van de aarde

In Parijs hebben landen in 2015 met elkaar afgesproken zich in te zullen spannen de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en bij voorkeur onder de 1,5 graad. Verbeek zegt dat de universiteit haar verantwoordelijkheid wil nemen om de opwarming van de aarde te beperken. Naast grenzen stellen aan samenwerkingen met de fossiele sector, zegt hij dat de UvA meer zal investeren in onderzoeken naar versnelling van de energietransitie en naar duurzaamheid.

Studenten die de UvA opriepen fossiele banden te verbreken, zijn het oneens met dit besluit. "Het verandert vrijwel niets aan de situatie." Het enige verschil is de adviescommissie, erkennen ze, maar dat advies is niet bindend. Ook willen ze dat er gekeken wordt naar bijvoorbeeld stages en gastcolleges vanuit de fossiele industrie.

De UvA zegt verder dat samenwerkingen voor onderzoeksprojecten die al eerder zijn vastgelegd niet worden verbroken. Wel wil de UvA transparanter zijn. Zo legt de universiteit op een nieuwe website uit dat de fossiele industrie minder dan 1 miljoen euro geeft aan onderzoek - ongeveer 0,3 procent van het totale budget op jaarbasis.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.