Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrechtse zeehond is nep

  •  
29-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gewonezeehond_keesvenneker.jpg
Verschillende Utrechtse twitteraars plaatsten gisteren een foto van een zeehond in de Oude Gracht, die dwars door het historische centrum van de stad loopt. Bronnenonderzoek van het Algemeen Dagblad laat zien dat de waarneming niet echt is.
Twitter
Henk Grueter startte de hoax, zoals dit internetverschijnsel heet, door een korrelige foto van een zeehond in het Amsterdam-Rijnkanaal te plaatsen. De daarna volgende tweets lieten een zeehond zien die langs de kades van de Oude Gracht aan het zwemmen was.
Fotografiestudenten
De geplaatste foto's kwamen veelal van studenten fotografie af, die een vooropgezet plan hadden om de media te halen. Wat ze ook is gelukt.
Echte waarnemingen
Af en toe worden er echt zeehonden in zoet water gezien. In 2010 en 2011 zwommen er nog verdwaalde exemplaren in de Lek, vermoedelijk afkomstig van de Maasvlakte. Kijk voor meer echte zeehondenfoto's op de fotopagina .
Bron: Algemeen Dagblad , Twitter: hier en hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.