Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrechtse milieuzone zo klein als een postzegel

  •  
02-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_304592.jpg
Milieudefensie noemt de zojuist geopende milieuzone in Utrecht en gemiste kans. Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven: Het gebied waar vuile vrachtwagens worden geweerd is zo klein als een postzegel. Van de 42 straten in Utrecht waar de luchtkwaliteitsnormen niet gehaald worden, liggen er maar 12 in de zone zelf.  Een gemiste kans dus. Milieudefensie wijst erop dat Eindhoven en Amsterdam ervoor kozen een grote milieuzone in te voeren. Het milieueffect is daar veel groter.
Een tweede punt van kritiek, dat overigens ook voor de milieuzones in de andere steden geldt, is dat te weinig vieze vrachtwagens geweerd worden. Wijnhoven: 'Alleen hele oude wagens (van meer dan twaalf jaar oud) komen de milieuzones niet in. Steden zouden verder moeten durven gaan. Pas als normen streng zijn, worden bedrijven gestimuleerd te kiezen voor schone technologie. Nu voldoen de meeste bedrijven die je veel in het straatbeeld tegenkomt allang aan de norm en boek je weinig winst voor het milieu.
Verder daagt Milieudefensie de gemeente Utrecht uit om ook vieze personenauto's uit de stad te gaan weren, zoals vanaf deze zomer in Duitse steden als Berlijn, München, Stuttgart en Keulen gaat gebeuren. Wijnhoven: 'Vijf procent van de auto's zorgt voor veertig procent van de luchtvervuiling. Naast het weren van vrachtwagens, zouden gemeenten ook oude personenauto's moeten gaan weren. Deze Duitse initiatieven laten zien dat dat realistisch is.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.