Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrechters onderzoekers alarmeren Nepal

  •  
21-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nepal.jpg
Bij de twee zware aardbevingen in Nepal zijn tot nu toe meer dan 8500 mensen omgekomen. Veel dorpen zijn verwoest of zelfs compleet verdwenen. De schokken hebben gezorgd voor grote aardverschuivingen en die kunnen ook weer een ramp veroorzaken. Daarom heeft een groep Utrechtse wetenschappers, onder leiding van aardwetenschapper Walter Immerzeel, de afgelopen weken vrijwillig onderzoek gedaan naar de gevolgen van de ramp in de bergstaat. 
Stuwmeer
Zo zijn met satellieten zeker 1000 aardverschuivingen opgespoord. Een van de risicogebieden is een door de beving onstane stuwmeer, die het bergdorpje Beneden-Pisang bedreigt. Als de dam doorbreekt, is het water volgens de wetenschappers binnen 2 minuten in het dorp.
Gletsjer
Walter Immerzeel kent het getroffen gebied goed. Hij doet er al jaren onderzoek naar het smeltgedrag van gletsjers, met onder andere neerslagmeters en drones. Door de ramp is zijn onderzoeksteam flink wat apparatuur kwijtgeraakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.