Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Utrecht vreest voor leven van 24.000 essen

27 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
essenvlieskelkje.jpg
Utrecht maakt zich ernstige zorgen over de 24.000 essen die in de stad staan. De bomen zijn aangetast door de essentaksterfte, een nieuwe schimmelinfectie waartegen nog geen behandeling bestaat. De gemeente houdt rekening met het afsterven van 80 tot 90 procent van de essen, de meestvoorkomende boom in Utrecht, schrijft wethouder Kees Geldof maandag in een brief aan de raad.

Essentaksterfte

De essentaksterfte heeft onlangs de kop in Nederland opgestoken. De infectie komt uit Oost-Europa en wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd vals essenvlieskelkje ( Hymenoscyphus pseudoalbidus) . Bomen verliezen hun blad en laten de bast vallen. Uiteindelijk sterft de kroon van de boom. Een internationale werkgroep bestudeert de ziekte, maar er is volgens Geldof nog nauwelijks aandacht voor essen in stedelijk gebied.

Helft Utrechtse essen al ziek

Omdat Utrecht zo veel essen heeft, liet de stad in de zomer de gezondheid van de bomen onderzoeken. Daaruit bleek dat meer dan 50 procent van de essen al is aangetast. In plantsoenen en op landgoederen als Amelisweerd is 80 procent van de bomen ziek. In de komende tien jaar zal elk jaar ongeveer 15 procent van de bomen afsterven. De gemeente komt dit najaar met een plan van aanpak.
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.