Vroege Vogels

Utrecht gaat water sproeien voor schonere lucht

  •  
09-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_127892.jpg

© water

De gemeente Utrecht gaat drukke wegen met water besproeien om tijdens droge periodes de luchtkwaliteit te verbeteren. Het gaat om een proef die in 2007 wordt uitgevoerd, zo maakte de gemeente donderdag bekend. Het nathouden van drukbereden wegdelen moet vooral de hoge concentratie fijnstof doen afnemen.
Het sproeien van water is onderdeel van een groter pakket maatregelen tegen de luchtvervuiling. Andere onderdelen zijn het instellen van milieuzones voor het vrachtverkeer, het stimuleren van het gebruik van transferia, het verbeteren van de doorstroming van het verkeer en het stimuleren van fietsen in de stad. Utrecht wil verder het eigen wagenpark schoner laten rijden, nieuwe hoogwaardig openbaarvervoerslijnen aanleggen en een nieuw te bouwen tunnel bij het Centraal Station van een afzuiginstallatie voorzien.
De maatregel waarmee Utrecht denkt de grootste milieuwinst te boeken is bij de overkapping van het deel van de A2 ter hoogte van Leidsche Rijn. Ook daar is het de bedoeling om de vervuilde lucht af te zuigen en te filteren.
Samen met het Rijk en het Bestuur Regio Utrecht wil de Domstad een Randstadspoorstation op het industrieterrein Lage Weide realiseren. De aanleg daarvan zat al in de pen, maar was uitgesteld. Het nieuwe station moet voorzien worden van een transferium en moet ook gaan dienen als opstappunt voor touringcars. Die doen nu nog in groten getale het Jaarbeursplein aan en hoeven dus in de toekomst de stad niet meer in.
De maatregelen zijn onderdeel van het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. Dat wordt op zijn beurt onderdeel van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, dat door het ministerie van VROM wordt voorbereid. In dit programma worden alle maatregelen, initiatieven en projecten in heel Nederland opgenomen die moeten bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit, zodat landelijk aan de wettelijke normen wordt voldaan.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.