Vroege Vogels

Urk wil minder groot windmolenpark

  •    •  
29-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolenpark_energie.jpg
De gemeenteraad van Urk wil dat het geplande megawindmolenpark in de Noordoostpolder zeker de helft kleiner wordt. Het windmolenpark zou een vermogen krijgen van 558 megawatt, 6 megawatt per molen. Het huidige plan gaat uit van 93 windmolens van 70 tot 135 meter hoog vlakbij Urk. Dat gaat ten koste van het zicht op de historische kern van het vissersdorp, vindt de gemeenteraad.
Met het unanieme raadsbesluit wil Urk aantonen dat het dorp niet per definitie tegen windenergie is. De raad vindt zo'n 36 windmolens met een totaal vermogen tot 220 megawatt en een beperkte hoogte per turbine tot maximaal 100 meter acceptabel. ,,Urk is het visitekaartje voor Flevoland als je op de A6 rijdt. Dan rijst het dorp als het ware uit het water op. Dat beeld wordt met de huidige plannen ernstig verstoord'', liet een woordvoerder vrijdag weten.
Het grootste windmolenpark van Nederland moet over ruim drie jaar ongeveer 1,2 miljoen mensen voorzien van energie. Omdat de molens niet op Urker grondgebied komen, heeft de gemeente weinig in te brengen. Provinciale Staten van Flevoland hebben minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) geadviseerd om geen windmolens te bouwen op twee dicht bij Urk gelegen dijken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.