Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Urgenda: Mythes ontkrachten over gasvrij wonen

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11636 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

© Pixabay

Met een nieuw expertisecentrum wil duurzaamheidsorganisatie Urgenda mensen laten zien hoe ze hun huis kunnen verduurzamen en "mythes ontkrachten" over van het aardgas afgaan. Want daar zijn er veel van, zegt directeur Marjan Minnesma. "We storen ons aan het feit dat er heel veel dingen gezegd en geschreven worden over aardgasvrij wonen die absoluut niet kloppen."

Ik wil gasvrij

Op de website ikwilgasvrij.nl gaat Urgenda bijvoorbeeld in op de aanname dat je alleen op een duurzame manier je huis kunt verwarmen door eerst extreem te isoleren. "Onjuist. De basisisolatie volstaat", schrijft de organisatie daarover. Wel vereist is goed dubbel glas. Urgenda legt uit dat voor de verwarming vervolgens diverse opties bestaan, van warmtepompen tot elektrische convectoren. De stroom daarvoor kunnen mensen zelf opwekken met zonnepanelen.

Over die warmtepompen bestaan volgens Urgenda ook diverse mythes. Bijvoorbeeld dat ze altijd veel lawaai maken. "Een moderne warmtepomp die op de juiste plaats en op de correcte manier is geïnstalleerd, bezorgt je weinig overlast", aldus de organisatie, die de afgelopen tien jaar zelf veel ervaring opdeed met het verduurzamen van honderden woningen en appartementen met het initiatief Thuisbaas.

Elektrische warmtepomp

Volgens Urgenda is het voor de meeste mensen ook voordeliger om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp, dan om een hybride model aan te schaffen dat op koude dagen nog deels op gas draait. "In de praktijk is de gasbesparing van een hybride warmtepomp maar zo'n 50 procent en niet 70 procent. Je houdt dan de vaste lasten voor gas en bent duurder uit."

Nederland heeft "een enorme inhaalslag te maken" in het verduurzamen van woningen, zegt Minnesma. "Het kan, als we het maar willen. Wij laten al tien jaar zien dat het aardgasvrij maken van woningen mogelijk is, tegen gelijkblijvende maandlasten, door te elektrificeren en duurzame energie op het eigen perceel op te wekken."

Bron: ANP

Meer over:

urgenda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.