Vroege Vogels

Urgenda: Mythes ontkrachten over gasvrij wonen

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11526 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

© Pixabay

Met een nieuw expertisecentrum wil duurzaamheidsorganisatie Urgenda mensen laten zien hoe ze hun huis kunnen verduurzamen en "mythes ontkrachten" over van het aardgas afgaan. Want daar zijn er veel van, zegt directeur Marjan Minnesma. "We storen ons aan het feit dat er heel veel dingen gezegd en geschreven worden over aardgasvrij wonen die absoluut niet kloppen."

Ik wil gasvrij

Op de website ikwilgasvrij.nl gaat Urgenda bijvoorbeeld in op de aanname dat je alleen op een duurzame manier je huis kunt verwarmen door eerst extreem te isoleren. "Onjuist. De basisisolatie volstaat", schrijft de organisatie daarover. Wel vereist is goed dubbel glas. Urgenda legt uit dat voor de verwarming vervolgens diverse opties bestaan, van warmtepompen tot elektrische convectoren. De stroom daarvoor kunnen mensen zelf opwekken met zonnepanelen.

Over die warmtepompen bestaan volgens Urgenda ook diverse mythes. Bijvoorbeeld dat ze altijd veel lawaai maken. "Een moderne warmtepomp die op de juiste plaats en op de correcte manier is geïnstalleerd, bezorgt je weinig overlast", aldus de organisatie, die de afgelopen tien jaar zelf veel ervaring opdeed met het verduurzamen van honderden woningen en appartementen met het initiatief Thuisbaas.

Elektrische warmtepomp

Volgens Urgenda is het voor de meeste mensen ook voordeliger om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp, dan om een hybride model aan te schaffen dat op koude dagen nog deels op gas draait. "In de praktijk is de gasbesparing van een hybride warmtepomp maar zo'n 50 procent en niet 70 procent. Je houdt dan de vaste lasten voor gas en bent duurder uit."

Nederland heeft "een enorme inhaalslag te maken" in het verduurzamen van woningen, zegt Minnesma. "Het kan, als we het maar willen. Wij laten al tien jaar zien dat het aardgasvrij maken van woningen mogelijk is, tegen gelijkblijvende maandlasten, door te elektrificeren en duurzame energie op het eigen perceel op te wekken."

Bron: ANP

Meer over:

urgenda
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dikke plas
Dikke plas13 dec. 2022 - 18:29

Verwarmen met stroom van je zonnepanelen, simpele Ziel. Wel eens buiten geweest de laatste dagen? Hybride kan er juist nu voor zorgen dat je onder het prijs plafond blijft. Graag wat genuanceerder denken aub

DannyB
DannyB13 dec. 2022 - 17:40

Het is toch onzin dat je de elektriciteit opwekt met je eigen zonnepanelen voor het verwarmen van je huis. Als ik de verwarming het meest nodig heb, schijnt de zon het minst of niet. Het salderen helpt nu om het economisch aantrekkelijk te maken, maar is op de lange termijn niet realistisch. Ik geloof echt wel dat we naar een andere manier van verwarmen toe moeten, maar houd de consument niet voor de gek dat hij met zonnepanelen zn huis kan verwarmen. Ik geloof overigens meer in bodemenergie.

WRM
WRM13 dec. 2022 - 0:14

De hamvragen bij dit voorstel Wie gaat het betalen met name in de huursector en het lijkt mooi maar bij een aflopende salderingsregeling is de investering nooit terug te verdienen en zeker niet voor wie nu weinig gas verbruikt Dan kan ik nog 100 soorten woningen bedenken waarin die warmtepomp niet kan Ik vrees deze klimaat club is bij tijd en wijle het spoor compleet bijster en hebben een totaal ander wereldbeeld

Ericz
Ericz12 dec. 2022 - 17:18

De energie wek je zelf op staat in het artikel, dit klopt tot het salderen er af gaat dan ben je de pineut, ik heb 34 panelen ze wekken nu 2 kw per dag op ( zomers 60) en mijn verbruik per dag nu in de winter voor m'n warmtepomp en overige verbruikers 60 kw per etmaal. Ik ben dan wel van het gas af gegaan maar zonder salderen kost mijn kilowatt wel 0.98 cent en m'n terug geleverde kwh brengt 0.05 cent op. De totaal gedane investeringen waren 15000 euro om van het gas af te gaan . Houd ook dit goed in de gaten als je van het gas afgaat , het lijkt een goed idee maar over een paar jaar zonder salderen loop je er op leeg.

ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn8 dec. 2022 - 10:55

Hybridewarmtepomp bespaart mij al ruim 6 jaar meer dan 75% gas in een redelijk geisoleerde tussenwoning uit 1975 zonder vloerverwarming. Dit is een type woning waarvan er heeeeeeel veel gebouwd zijn.

2 Reacties
Novasetna
Novasetna12 dec. 2022 - 5:34

En wat wil je hiermee zeggen in verband met het Artikel?

ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn13 dec. 2022 - 9:02

Dat onderstaande tekst uit het artikel flinke nuancering behoeft. "In de praktijk is de gasbesparing van een hybride warmtepomp maar zo'n 50 procent en niet 70 procent. "

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.