NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Urgenda: liever aardgas dan biomassa

15 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
hout biomassa

© Foto: pixabay

Urgenda-voorvrouw Marjan Minnesma wil dat het kabinet geen subsidie meer geeft aan biomassacentrales en de gaskraan weer openzet. "Als ik het cru zeg, dan zeg ik: je kan beter aardgas gebruiken en bomen planten, dan biomassa gebruiken en bomen planten". Dat zei ze in het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag.

Extra bomen nodig

"Dat klinkt heel raar uit mijn mond, maar aardgas levert de helft van de uitstoot op ten opzichte van biomassa en extra bomen hebben we sowieso nodig." Minnesma stelt voor dat de overheid het gesprek aangaat met energiebedrijven en zegt: "We hebben ons vergist. We moeten dit niet meer willen".

Aardgas is volgens haar de enige tussenoplossing. "We zullen de komende tien jaar hard moeten opschalen met zon, wind en aardwarmte. En in de tussentijd heb ik liever aardgas dan biomassa", aldus Minnesma in het radioprogramma.
Het politieke draagvlak voor biomassa brokkelt steeds verder af.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.